Zupa szczi niejedno ma imię. Większość Polaków nawet o niej nie słyszało, a tymczasem we wschodniej Europie to stały punkt tygodniowego jadłospisu w większości rodzin. Tę kapuścianą zupę robi się także i u nas, na naszych obecnych kresach wschodnich, czyli m.in. w rejonie Puszczy Białowieskiej i okolicach Hajnówki.
Jednak zdecydowanie warto jej spróbować mieszkając choćby w centralnej czy zachodniej Polsce. W jednych domach gotuje się szczi wyłącznie z białej kapusty, w innych eksperymentuje się z dodatkiem kwaśnej, przez co danie w końcu bardziej przypomina polski kapuśniak. Tak czy inaczej, właśnie ta pierwsza wersja zrobi większe wrażenie na nas, na Polakach, gdyż u nas tego rodzaju zupy należą raczej do rzadkości.
Różne warianty zupy szczi
A szkoda, bo to świetny sposób na przyrządzenie smacznego, pełnego warzyw obiadu, który nie tylko nasyci, ale także rozgrzeje w zimny dzień. Ponadto można ją przyrządzić w wersji bezmięsnej (wówczas nacisk należy położyć na podsmażenie warzyw na patelni dla wyciągnięcia smaku), lub w wersji mięsnej – z wkładką drobiową (wywar drobiowy) lub wieprzową (podsmażone mięso w kostce i później wrzucone do zupy).
Przepis na zupę szczi ze świeżej kapusty
Składniki:
- Mięso drobiowe na bulion lub kawałek wieprzowiny do podsmażenia (np. łopatka lub karkówka)
- 500 g białej kapusty
- 2-3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- Opcjonalnie: papryka czerwona
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Kilka ząbków czosnku
- Majeranek
- Pieprz czarny
- Sól
- Śmietana do podania
Przygotowanie:
- Niezależnie od wybranego rodzaju gotowanego szczi, zacznij od mięsa. Jeśli gotujesz bulion drobiowy, oczyść mięso, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na początku na dużym ogniu, pamiętając o szumowaniu wywaru. Następnie dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj całość przez ok. 1 godzinę pod przykryciem na małym ogniu. Jeśli chcesz przygotować szczi z mięsem wieprzowym, pokrój je w kostkę i podsmaż na małej ilości oleju na patelni.
- Pora na przygotowanie warzyw. Kapustę poszatkuj drobno i dodaj do gotującego się wywaru lub zacznij gotować ją w osolonej wodzie (wersja wieprzowa).
- Cebulę i czosnek posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż warzywa na patelni, poczynając od cebuli, potem dodając marchewkę i czosnek. Od razu wrzuć do warzyw także koncentrat pomidorowy, dobrze posól.
- Podsmażone wstępnie w ten sposób warzywa dodaj do wywaru z kapustą. Gotuj wszystko do miękkości, a w wersji wieprzowej dodaj w tym momencie podsmażone mięso w kostce. Pod koniec gotowania dodaj do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (na ok. 15 minut przed końcem gotowania).
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, przegotuj.
- Podawaj ze świeżym pieczywem i kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!

















