Zupa szczi niejedno ma imię. Większość Polaków nawet o niej nie słyszało, a tymczasem we wschodniej Europie to stały punkt tygodniowego jadłospisu w większości rodzin. Tę kapuścianą zupę robi się także i u nas, na naszych obecnych kresach wschodnich, czyli m.in. w rejonie Puszczy Białowieskiej i okolicach Hajnówki.

Jednak zdecydowanie warto jej spróbować mieszkając choćby w centralnej czy zachodniej Polsce. W jednych domach gotuje się szczi wyłącznie z białej kapusty, w innych eksperymentuje się z dodatkiem kwaśnej, przez co danie w końcu bardziej przypomina polski kapuśniak. Tak czy inaczej, właśnie ta pierwsza wersja zrobi większe wrażenie na nas, na Polakach, gdyż u nas tego rodzaju zupy należą raczej do rzadkości.

Różne warianty zupy szczi

A szkoda, bo to świetny sposób na przyrządzenie smacznego, pełnego warzyw obiadu, który nie tylko nasyci, ale także rozgrzeje w zimny dzień. Ponadto można ją przyrządzić w wersji bezmięsnej (wówczas nacisk należy położyć na podsmażenie warzyw na patelni dla wyciągnięcia smaku), lub w wersji mięsnej – z wkładką drobiową (wywar drobiowy) lub wieprzową (podsmażone mięso w kostce i później wrzucone do zupy).

Przepis na zupę szczi ze świeżej kapusty

Składniki:

  • Mięso drobiowe na bulion lub kawałek wieprzowiny do podsmażenia (np. łopatka lub karkówka)
  • 500 g białej kapusty
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • Opcjonalnie: papryka czerwona
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Kilka ząbków czosnku
  • Majeranek
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • Śmietana do podania

Przygotowanie:

  1. Niezależnie od wybranego rodzaju gotowanego szczi, zacznij od mięsa. Jeśli gotujesz bulion drobiowy, oczyść mięso, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na początku na dużym ogniu, pamiętając o szumowaniu wywaru. Następnie dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj całość przez ok. 1 godzinę pod przykryciem na małym ogniu. Jeśli chcesz przygotować szczi z mięsem wieprzowym, pokrój je w kostkę i podsmaż na małej ilości oleju na patelni.
  2. Pora na przygotowanie warzyw. Kapustę poszatkuj drobno i dodaj do gotującego się wywaru lub zacznij gotować ją w osolonej wodzie (wersja wieprzowa).
  3. Cebulę i czosnek posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż warzywa na patelni, poczynając od cebuli, potem dodając marchewkę i czosnek. Od razu wrzuć do warzyw także koncentrat pomidorowy, dobrze posól.
  4. Podsmażone wstępnie w ten sposób warzywa dodaj do wywaru z kapustą. Gotuj wszystko do miękkości, a w wersji wieprzowej dodaj w tym momencie podsmażone mięso w kostce. Pod koniec gotowania dodaj do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (na ok. 15 minut przed końcem gotowania).
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, przegotuj.
  6. Podawaj ze świeżym pieczywem i kleksem kwaśnej śmietany.

Smacznego!