Gołąbki uwielbiam, jednak w tygodniu zazwyczaj nie mam czasu na ich przygotowanie. Farsz, parzenie kapusty, zwijanie, duszenie i jeszcze sos zajmują mi niemal pół dnia, dlatego częściej robię prostą i szybką zupę gołąbkową. Smakuje niemal tak samo, a robi się ją raz-dwa. Jest bardzo aromatyczna, wyrazista w smaku i niezwykle sycąca. Nie potrzebuje już żadnych dodatków (ani ziemniaków, ani chleba). Świetnie sprawdza się jako danie obiadowe lub ciepła kolacja. Na zimne dni w sam raz. Gotuję zazwyczaj duży gar, bo odgrzewana smakuje jeszcze lepiej.
Jak zrobić prostą i pyszną zupę gołąbkową?
Wystarczy rzut oka na listę składników, by stwierdzić, że składniki są niemal takie same jak na gołąbki, dlatego ta zupa smakuje bardzo podobnie do nich. Jednak w przeciwieństwie do gołąbków, przygotujesz ją w jednym garnku. Na początek podsmaż mielone mięso (zazwyczaj używam wieprzowego, ale sprawdzi się także z indyka, z kurczaka będzie za suche) z warzywami. Zalej je bulionem (warto mrozić resztki rosołu, gdy zostaje po obiedzie, świetnie sprawdzają się jako baza szybkich zup). Zamiast bulionu możesz użyć gorącej wody, ale pamiętaj, by mocniej doprawić zupę na koniec. Następnie dodaj ryż i kapustę, gotuj, aż będą miękkie. Całość dopraw pomidorami z puszki i kilkoma przyprawami.
Przepis na zupę gołąbkową
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 40 g ryżu
- 1/4 główki kapusty
- 2 litry bulionu (gorącego)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- garść posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni, od czasu do czasu mieszając.
- Cebulę obierz i pokrój bardzo drobno. Dodają ją do mięsa, wymieszaj i smaż przez 5 minut (cebula powinna być szklista, a mięso zrumienione).
- Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż ją do garnka z mięsem. Dodaj przyprawy: paprykę, oregano, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj całość i smaż kolejne 2 minuty.
- Zalej całość gorącym bulionem. Gdy zupa zacznie wrzeć, dodaj do niej posiekaną drobno kapustę oraz suchy ryż.
- Gotuj pod przykryciem przez 15 minut, aż ryż będzie miękki. Zamieszaj od czasu do czasu, by się nie posklejał.
- Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy oraz rozdrobnione pomidory z puszki (możesz zblendować je wcześniej na gładką pastę, jeśli wolisz bardziej kremową zupę) i posiekaną natkę pietruszki. Zagotuj zupę i podawaj.
















