Ta herbata, zwana też fermentowaną, najlepiej smakuje zimą, ale właśnie teraz trzeba zebrać kwiaty i ją zrobić na zapas, bo bez kwitnie tylko w maju. Zrobienie jej nie jest trudną sprawą, więc każdy może przygotować sobie kilka słoiczków zapasów. Co ciekawe ta herbata powstaje nie przez suszenie, a fermentację, dzięki czemu ma wyjątkowy, lekko karmelowy smak. Zawiera garbniki, podobnie jak czarna herbata, ale nie ma teiny, dzięki czemu jest całkowicie pozbawiona goryczy.
Jak zrobić fermentowaną herbatę z kwiatów bzu lilaka?
- Narwi tyle kwiatów bzu lilaka ile się uda. Kolor nie ma znaczenia, mogą być fioletowe, białe czy liliowe. Warto mieć ich naprawdę sporo, bo z 10 litrów kwiatów wychodzi 1 litrowy słoik gotowego suszu.
- Oberwij dokładnie wszystkie kwiatki z gałązek. Możesz kwiaty od razu lekko ugniatać i ściskach w dłoniach, a dodatkowo rwij je na mniejsze kawałki. Dzięki temu zostanie przerwana błona płatków i od razu zacznie się proces fermentacji.
- Tak przygotowane kwiaty włóż do słoika. Co chwilę mocno je ugniataj by ściśle do siebie przylegały i zajęły cały słoik, do samej góry.
- Zakręć dokładnie słoik i wstaw do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Powinien tam pozostać przez minimum 2 godziny.
- Po tym czasie zmieni się mocno kolor kwiatów na dużo jaśniejszy.
- Wyjmij słoik, wysyp kwiaty na tacę. Rozłóż je równomiernie i pozostaw do całkowitego wysuszenia. Jeśli nie będą dokładnie wysuszone zgniją w słoiku podczas przechowywania. Co jakiś czas przemieszaj kwiaty, by wszystkie równomiernie się suszyły, już wtedy możesz wyczuć karmelowy zapach.
- Gdy herbata z kwiatów bzu będzie już bardzo dokładnie wysuszona, przełóż susz do czystych, suchych słoików i szczelnie zakręć.
- Odstaw ją do przechowania i tzw. suchej fermentacji, by herbata nabrała smaku i mocy.
Jak podawać karmelową herbatę z bzu lilaka?
Łyżeczkę suszu wsyp do kubeczka i zalej wrzątkiem. Herbata ma bursztynowy kolor i słodki, karmelowy aromat. Możesz dodać łyżkę miodu dla podkręcenia karmelowego smaku. Możesz też dodać do niej inne ulubione smaki jak cytryna, mięta, czy sok z bzu lilaka. Tak przygotowana herbata poprawia trawienie, relaksuje i pomaga przy dolegliwościach wątroby.
Z czego jeszcze można zrobić fermentowaną herbatę?
Z tego, co przyjdzie Ci do głowy. To mogą być kwiaty mniszka, czarnego bzu, liście pokrzywy, porzeczek, malin, pączki jabłoni czy płatki dzikiej róży.
źródło: jestemzielona.pl

















