Jeśli przed Wigilią nie masz na nic czasu i ciągle mnóstwo rzeczy do przygotowania, to koniecznie sprawdź ten przepis na karpia. Możesz go zrobić nawet dziś, a na święta jedynie otworzyć słoik z pachnącą i aromatyczną rybą, która ma mięso mięciutkie jak masło. Dzięki temu zaoszczędzisz czas, a goście czy rodzina i tak nie zgadną, że tego karpia przygotowałaś na początku grudnia.
Jak zrobić karpia w słoikach?
Przepis Tomasza Strzelczyka na karpia w słoikach jest niezwykle prosty, choć nieco czasochłonny. Rybę wystarczy krótko obsmażyć na klarowanym maśle, dzięki czemu pięknie pachnie. Następnie włożyć ją do słoików i zalać aromatyczną, nieco pikantną, pomidorową zalewą, która podkręci smak karpia i sprawi, że będzie gwiazdą na kolacji wigilijnej. Tak przygotowane słoiki z karpiem trzeba dwukrotnie pasteryzować w piekarniku, dzięki czemu postoją nawet przez kilka miesięcy.
Przepis na karpia w słoikach
Składniki:
- 4,5 kg świeżego karpia
- 6 dużych cebuli
- 4 marchewki
- 6-7 ząbków czosnku
- 6 liści laurowych
- 12-15 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 3 litry wody
- 750 ml passaty pomidorowej
- 750 ml octu 10%
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 6 czubatych łyżeczek soli
- 12 łyżek cukru
- 1/2 łyżki płatków chili lub 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
- Karpia umyj, oskrob z łusek i pokrój na niewielkie kawałki (takiej wielkości, by mieściły się do słoików).
- Rybę dopraw solą. Wymieszaj porządnie, odstaw.
- Przygotuj zalewę. W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą, pieprzem w ziarnach, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Cebule obierz i pokrój w piórka. Dodaj do garnka z zalewą.
- Marchewki obierz i pokrój w plasterki.
- Czosnek obierz z łupinek i posiekaj. Dodaj go razem z marchewką do garnka.
- Gotuj zalewę do miękkości warzyw.
- Na patelni roztop klarowane masło.
- Karpia obtocz w mące i obsmaż go na maśle (wystarczy 20-30 sekund z każdej strony). Powinna być złocista.
- Do zalewy dodaj przecier pomidorowy, passatę pomidorową, płatki chili, słodką paprykę oraz ocet.
- Gdy zalewa zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia.
- Do wyparzonych i osuszonych słoików włóż kawałki karpia (zapełnij słoiki do połowy rybą).
- Zalej je gorącą zalewą. Słoiki zakręć i pasteryzuj dwukrotnie.
- Włóż słoiki do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 130 stopni, pasteryzuj przez 45 minut, licząc od momentu, gdy piekarnik się nagrzeje.
- Następnego dnia powtórz ten proces.
- Karpia możesz próbować już po tygodniu.
Źródło przepisu: Youtube.com/Tomasz Strzelczyk OddaszFartucha
















