Jeśli przed Wigilią nie masz na nic czasu i ciągle mnóstwo rzeczy do przygotowania, to koniecznie sprawdź ten przepis na karpia. Możesz go zrobić nawet dziś, a na święta jedynie otworzyć słoik z pachnącą i aromatyczną rybą, która ma mięso mięciutkie jak masło. Dzięki temu zaoszczędzisz czas, a goście czy rodzina i tak nie zgadną, że tego karpia przygotowałaś na początku grudnia. 

Jak zrobić karpia w słoikach?

Przepis Tomasza Strzelczyka na karpia w słoikach jest niezwykle prosty, choć nieco czasochłonny. Rybę wystarczy krótko obsmażyć na klarowanym maśle, dzięki czemu pięknie pachnie. Następnie włożyć ją do słoików i zalać aromatyczną, nieco pikantną, pomidorową zalewą, która podkręci smak karpia i sprawi, że będzie gwiazdą na kolacji wigilijnej. Tak przygotowane słoiki z karpiem trzeba dwukrotnie pasteryzować w piekarniku, dzięki czemu postoją nawet przez kilka miesięcy. 

Przepis na karpia w słoikach

Składniki:

  • 4,5 kg świeżego karpia 
  • 6 dużych cebuli
  • 4 marchewki 
  • 6-7 ząbków czosnku 
  • 6 liści laurowych
  • 12-15 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 litry wody
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • 750 ml octu 10%
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 6 czubatych łyżeczek soli
  • 12 łyżek cukru
  • 1/2 łyżki płatków chili lub 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Karpia umyj, oskrob z łusek i pokrój na niewielkie kawałki (takiej wielkości, by mieściły się do słoików).
  2. Rybę dopraw solą. Wymieszaj porządnie, odstaw.
  3. Przygotuj zalewę. W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą, pieprzem w ziarnach, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  4. Cebule obierz i pokrój w piórka. Dodaj do garnka z zalewą.
  5. Marchewki obierz i pokrój w plasterki.
  6. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj. Dodaj go razem z marchewką do garnka.
  7. Gotuj zalewę do miękkości warzyw.
  8. Na patelni roztop klarowane masło.
  9. Karpia obtocz w mące i obsmaż go na maśle (wystarczy 20-30 sekund z każdej strony). Powinna być złocista.
  10. Do zalewy dodaj przecier pomidorowy, passatę pomidorową, płatki chili, słodką paprykę oraz ocet.
  11. Gdy zalewa zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia.
  12. Do wyparzonych i osuszonych słoików włóż kawałki karpia (zapełnij słoiki do połowy rybą).
  13. Zalej je gorącą zalewą. Słoiki zakręć i pasteryzuj dwukrotnie.
  14. Włóż słoiki do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 130 stopni, pasteryzuj przez 45 minut, licząc od momentu, gdy piekarnik się nagrzeje.
  15. Następnego dnia powtórz ten proces. 
  16. Karpia możesz próbować już po tygodniu.

Źródło przepisu: Youtube.com/Tomasz Strzelczyk OddaszFartucha