Miano klusek z deski może nosić kilka rodzajów podobnego dania. Deska to nic innego jak bowiem tylko sposób wrzucania dość rzadkiego ciasta do garnka. W taki właśnie sposób można zrobić choćby i coś w rodzaju gęstszych lanych klusek. Z kolei nasz dzisiejszy przepis w istocie niewiele różni się od klasycznej słowackiej receptury na słynne haluszki z bryndzą (bryndzove halusky).
Jak zrobić haluszki bez sitka?
Tym niemniej Słowacy na tyle pokochali smak klusek z surowych ziemniaków tartych na tarce o najdrobniejszych oczkach, że nieco „zautomatyzowali” ich produkcję w swoich domach. Jak? Chodzi o specjalne sitko, czyli coś w rodzaju przecieraka, który pozwala na szybkie i precyzyjne porcjowanie kluseczek i wrzucanie ich do wody.
Mamy jednak świadomość, że u nas w Polsce ten przedmiot nie należy do częstego widoku zarówno w domach, jak w sklepach z AGD. Dlatego też trzeba sobie radzić – tutaj z odsieczą przybywa właśnie deska, która dzięki odpowiedniemu użyciu pomoże w uformowaniu i ugotowaniu przepysznych kluseczek.
W połączeniu z dowolnym słonym serem i śmietaną, a także skwarkami są na tyle pożywne, że na pewno nikt nie wstanie od stołu głodnym!
Przepis na ziemniaczane kluski z deski
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 250 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- Sól
Do podania:
- Ser bryndza – ok. 25 dag lub inny ser, np. typu greckiego
- Ok. 20 dag śmietany lub jogurtu naturalnego
- Ok. 20 dag skwarków
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
-
Zacznij od obrania ziemniaków ze skórki. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce lub w malakserze najdrobniej jako się da.
- Startych ziemniaków nie wyciskaj z nadmiaru wody. Wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj odrobinę soli i pieprzu o wyrób ciasto, odrobinę gęstsze niż na placki ziemniaczane.
- Zagotuj wodę w dużym garnku i posól ją.
- Przygotuj deskę. Rozsmaruj warstwę ciasta na krawędzi deski. Warstwa ciasta nie powinna przekraczać 1 cm grubości.
- Gdy woda w garnku zacznie się gotować, wrzucaj kluseczki z deski bezpośrednio na gotujący się wrzątek. „Wykrajaj” nożem małe kluseczki. Postaraj się działać dość szybko, by czas gotowania poszczególnych klusek znacząco się od siebie nie różnił. Kluski najlepiej gotować partiami, po czym zbierać je w jednym dużym naczyniu, np. drugim garnku.
- Kluski powinny gotować się kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Czas będzie zależał od tego, jak grube kluski wrzuciłeś do garnka z deski.
- Przygotuj omastę. Wymieszaj ser ze śmietaną, wytop skwarki. Mieszankę nabiałową wrzuć do jeszcze gorących klusek i dobrze wymieszaj.
- Podawaj ze skwarkami i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!

















