Babcia zdradziła mi swoje tajniki gotowania i dała mi mocne podstawy wytrawnej kuchni, ale słodkości i przetwory nauczyła mnie robić siostra Anastazja. Praktycznie każdy słoiczek, który stoi w mojej spiżarni, to dzieło zainspirowane przepisami słynnej zakonnicy. Dlatego, kiedy półki w warzywniakach zaczęły się zapełniać brzoskwiniami, sięgnęłam po jej niezawodny przepis na konfitury z tymi owocami. Do ich zrobienia nie potrzeba wiele, to tylko 3 składniki, ale warto znać kilka trików i asów z rękawa znanej kucharki w habicie. 

Jak przygotować brzoskwinie do konfitury?

Przepis na konfitury z brzoskwiń nie zaczyna się tak jak zwykła receptura na przetwory z owoców. Nie wystarczy wrzucić ich do garnka i podgrzewać. Trzeba je odpowiednio przygotować, ponieważ mają charakterystyczną zamszową skórkę, którą należy usunąć. Siostra Anastazja poleca obrać je już na samym początku, zamiast bawić się w przecieranie masy na końcu. Dzięki temu konfitury ma piękny, jednolity kolor i idealną konsystencję. Trzymaj się następujących kroków:

  1. Umyj brzoskwinie w całości i natnij ich skórkę nożykiem na krzyż u podstawy. 
  2. Zagotuj wodę w garnku. Wyłącz, kiedy zacznie wrzeć.
  3. Wrzuć do wrzątku brzoskwinie. Odczekaj minutę, po czym wyłów je łyżką cedzakową i przelej zimną wodą.
  4. Zdejmij skórkę, podważając ją nożykiem i delikatnie ściągając. Uważaj, by nie odeszła razem z miąższem. 

Obrane brzoskwinie są gotowe do dalszej obróbki. Pamiętaj tylko, by ich nie trzymać ich we wrzątku zbyt długo, inaczej miąższ za bardzo zmięknie i trudno będzie je obrać.  

Konfitury z brzoskwini siostry Anastazji – przepis

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • sok z 1 cytryny
  • 500-600 g cukru

Przygotowanie:

  1. Umyj, sparz i obierz ze skórki brzoskwinie według powyższej instrukcji. Wyjmij z nich pestki i pokrój miąższ w kostkę
  2. Skrop przygotowane owoce sokiem z cytryny. 
  3. Ćwierć brzoskwiń odłóż na bok. Pozostałą część połącz w garnku z cukrem, wymieszaj i odstaw na 1 godzinę. 
  4. Kiedy brzoskwinie w cukrze puszczą sok, zacznij je podgrzewać. Poczekaj, aż się zagotują, a następnie dodaj odłożone wcześniej owoce z cytryną. Dzięki takiemu rozłożeniu kroków przygotowania konfitury nie zamienią się w papkę, za to będą miały ciekawą, niejednolitą konsystencję. Niektóre kawałki brzoskwiń będą lepiej wyczuwalne.  
  5. Smaż wszystko razem, aż masa zgęstnieje. Przełóż gorące konfitury do czystych, wyparzonych i osuszonych słoiczków. 
  6. Nałóż zakrętki i pasteryzuj słoiki przez 10 minut (w piekarniku lub garnku). 

Co można dodać do brzoskwiniowych konfitur?

Konfitury z brzoskwini świetnie smakują w swojej podstawowej tradycyjnej formie. Są słodkie i gęste, z kwaskową nutą. Nie potrzeba dodawać pektyny, bo występuje naturalnie w słonecznych owocach, lekko żelową konsystencję pomaga też uzyskać sok z cytryny. Ale smak konfitur można jeszcze podbić, dodając na przykład:

  • świeży, starty imbir – dzięki niemu przetwory zyskają korzenny aromat. Imbir podbija tez cytrusowe nuty i jest lekko ostry, więc konfitury staną się bardziej wyraziste.
  • rozmaryn – ziołowe smaki dobrze komponują się z brzoskwiniami. Możesz także dodać tymianek albo miętę.
  • migdały – z intensywnie pomarańczowymi owocami lata tworzą duet idealny. Okazuje się, że można je wrzucić nie tylko do ciasta, ale także do słoiczka z przetworami. Wyciągają z brzoskwiń ukryte orzechowe nuty.