Powodów do pokochania tego ciasta z brzoskwiniami jest sporo. Od wyjęcia składników do włożenia do piekarnika przygotowanie zajmie ci najwyżej 15 minut (lub nawet mniej, jeśli nie będziesz pozbywać się skórki brzoskwiń). Jeśli jednak skórka przeszkadza ci w wypiekach, obierz ją tak, jak pomidory ze skórki. Natnij lekko skórkę owoców na krzyż i zalej wrzątkiem, sparz przez 3-4 minuty i obierz. Skórka zejdzie bezproblemowo. Ciasto dzięki zawartości jogurtu i oleju wychodzi super wilgotne, miękkie, a połączenie proszku do pieczenia z odrobiną sody gwarantuje puszystość.

Jak upiec idealne ciasto bez zakalca?

Gniotowatego zakalca w takim cieście unikniesz, trzymając się kilku naczelnych zasad. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Wszystko, co leżało w lodówce, najlepiej wyjąć na ok. 3 godziny przed rozpoczęciem pracy. Niewskazana jest też nadgorliwość. Nie miksuj masy zbyt długo, tylko do połączenia składników - nie powinna być zbyt napowietrzona.

Suche składniki do mokrych wmieszaj ręcznie - delikatniej niż za pomocą miksera, który napowietrza ciasto mocniej. Im mocniej zmiksowane ciasto, tym mocniej po upieczeniu opadnie.

Nie otwieraj drzwiczek podczas pieczenia - przez szybkę możesz podejrzeć, jak wygląda wierzch. 

Przepis na szybkie jogurtowe ciasto z brzoskwiniami

Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

  • 500 g brzoskwiń
  • 400 g mąki
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 120 g oleju
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody

Dodatkowo, opcjonalnie: cukier puder do posypania po wystudzeniu.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij nagrzewać piekarnik do 180 st. C.
  2. Owoce umyj, wysusz, wypestkuj, pokrój na niewielkie kawałki i odłóż na bok.
  3. Do mniejszej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. 
  4. Do większej miski wbij jajka, dodaj drobny zwykły cukier i cukier waniliowy, ubij na puszysty, jasny kogel-mogel rózgą lub trzepaczką. 
  5. Dodaj do jajek jogurt, olej i wymieszaj na jednolitą masę. 
  6. Do mokrych składników wsyp mąkę z proszkiem i sodą, wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników.
  7. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, przełóż ciasto do środka i wyrównaj wierzch. Rozłóż na wierzchu kawałki brzoskwiń.
  8. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut. Po 45 minutach wbij w środek patyczek. Jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe. Jeśli nie, piecz jeszcze 5-10 minut.
  9. Wyjmij i wystudź. Oprósz przed podaniem cukrem pudrem.