Do awokado nie trzeba długo przekonywać. Wystarczy jeden kęs, by przekonać się, że to żadna kolejna fanaberia zblazowanej młodzieży, a po prostu wartość sama w sobie. Ciekawy, lekko orzechowy smak, jeszcze ciekawsza konsystencja i szeroki wachlarz zastosowań, nie wspominając o właściwościach odżywczych. Czego chcieć więcej od produktu, który przy dobrych wiatrach można dostać w sklepie za parę złotych?
A jednak. Nasze polskie zamiłowanie do kiszenia podpowiada, że warto eksperymentować także i na tym, dość egzotycznym polu. A jako że, eksperymenty z kiszonym awokado mogą przynieść naprawdę ciekawe rezultaty, warto sięgnąć do przepisu na tę właśnie nietypową kiszonkę!
Czy każde awokado nadaje się do kiszenia?
Jakie awokado najlepiej sprawdzi się do kiszenia? Aż chciałoby się odpowiedzieć na pytanie krótko i zwięźle: każde, ale niestety nie będzie to prawda. Do kiszenia, czyli procesu fermentacji dużo lepiej pasować będą twardsze, mniej dojrzałe owoce. Zbyt miękkie awokado zalane solanką mogą się rozpaść i szybko popsuć podobnie jak zbyt miękkie i skapcaniałe ogórki kiszone, na które tak wielu z nas psioczy rok w rok.
Przepis na kiszone awokado
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Świeża kolendra
- Świeża pietruszka
- Sól
- Pieprz ziarnisty
- Sok z cytryny
Przygotowanie:
- Awokado ostrożnie obierz ze skórki, by nie naruszyć jego delikatnej struktury. Usuń pestkę i pokrój na małe kawałki. Delikatnie skrop awokado sokiem z cytryny, by uniknąć jego ciemnienia.
- Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój drobniutko. Dodaj do pokrojonych owoców.
- Zioła umyj i posiekaj drobno – ilość ziół dostosuj do swoich upodobań. Wrzuć do awokado, wymieszaj. Dodaj kilka kulek pieprzu ziarnistego.
- Włóż tak przygotowaną mieszankę do słoika.
- Przygotuj klasyczną solankę 2-procentową. Na 1 litr wody weź 20 g soli (ok. 1 łyżka stołowa) i rozpuść ją, podgrzewając na ogniu. Ostudzoną solankę wlej do słoika mieszanką awokadową.
- Zakręć słoik i odstaw na kilka dni do zakiszenia w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach awokado będzie nadawało się do spożycia – wówczas należy także przełożyć je do lodówki, by zatrzymać intensywny proces kiszenia i nie dopuścić do popsucia się owocu.
Smacznego!

















