W niedzielne poranki po ścianach i sufitach w blokach niezmiennie niosą się miarowe uderzenia młotkiem. Każdy dobrze wie, że sąsiad wcale nie oszalał i nie robi remontu, tylko tłucze schabowe na obiad. To już nasza piękna polska tradycja i trudno z nią konkurować. Ale to nie znaczy, że kotletów nie można trochę podkręcić. Ewa Wachowicz proponuję wersję „na wypasie", w której klasyczne mięso schabowe łączy z plastrami z udźca z indyka. Z zewnątrz wyglądają jak zwykłe schabowe, tylko nieco grubsze, a jednak kryją bardzo miłą niespodziankę.
Jak przygotować mięso na kotlety 4x4?
Żeby przygotować niezwykłe kotlety Ewy Wachowicz, potrzebujesz dwóch rodzajów mięsa. Wykorzystaj schab środkowy i przygotuj go tak jak zwykle na niedzielny obiad – pokrój kawałek bez kości w plastry o grubości około 1,5 cm. Udziec najlepiej kup już wytrybowany, zdejmij z niego skórę i podziel wzdłuż na porcje o zbliżonej wielkości do schabu.
Gdy masz już gotowe plastry, najpierw umieść schab na desce i przykryj go folią spożywczą. Rozbij jak na standardowy kotlet – niezbyt grubo, ale też nie za cienko, żeby mięso się nie rwało. Zdejmij folię, połóż na nim porcję indyka, z powrotem przykryj i ponownie rozklep. To ważne, żeby rozbijać oba kawałki jeden na drugim, bo dzięki temu się skleją i łatwo będzie je panierować. Potem zostaje już tylko doprawianie, ale tu nie potrzeba specjalnych składników, wystarczy sól i pieprz. Jeśli lubisz, możesz dodać sproszkowany czosnek lub słodką paprykę.
Kotlety 4 na 4 Ewy Wachowicz – przepis
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- 4 plastry udźca z indyka
- 2 jajka
- bułka tarta
- orzeszki ziemne
- sól i pieprz
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Rozbij mięso według instrukcji podanej powyżej. Obsyp każdy kotlet z obu stron solą i pieprzem.
- Posiekaj drobno orzeszki ziemne (możesz to zrobić nożem lub użyć malaksera – ale uważaj, żeby nie zmielić ich na mączkę). Wymieszaj je z bułką tartą.
- Zanurzaj kotlety najpierw w rozmąconym jajku, a potem w orzechowej panierce. Lekko ją dociśnij palcami, żeby dobrze trzymała się mięsa.
- Rozgrzej na patelni masło klarowane (pamiętaj, że zwykłe się nie sprawdzi, bo będzie się przypalać w wysokiej temperaturze). Smaż na nim kotlety z obu stron na rumiany kolor.
- Po zdjęciu z patelni odsącz schabowe z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Z czym podać kotlety z przepisu Ewy Wachowicz?
Ewa Wachowicz poleca serwować je z ziemniakami w mundurkach oraz surówką z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka i czerwonej cebuli. Co ciekawe, doprawia ją niestandardowo, bo czerwoną ostrą papryczką i kolorowym pieprzem. Cała kompozycja przypomina trochę azjatyckie smaki – orzeszki ziemne i chili to składniki, które znajdziesz między innymi w daniach kuchni tajskiej.
Kotlety 4x4 możesz również podać z innymi dodatkami, na przykład z ryżem lub ulubioną kaszą, sprawdzą się też chrupiące frytki. Dobrze pasują tu także warzywa z wody lub z piekarnika, takie jak kalafior lub fasolka szparagowa. A jeśli chodzi o surówki, poszatkować możesz kapustę pekińską, kalarepkę lub por z jabłkiem.

















