Choć kotlety schabowe są niemal obowiązkowe na niedzielny obiad, to nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy tego chcieli. Czasami panierka odchodzi od mięsa, kotlety nie są chrupiące i wydają się mdłe i nijakie. Tu z pomocą przychodzi znany kucharz, który prosto i jasno wyjaśnia, jak zrobić idealne kotlety schabowe. Z jego przepisem nie mają prawa się nie udać. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku.
Jak zrobić chrupiące kotlety schabowe? Trik Okrasy
Jak mówi sam kucharz, są dwie szkoły panierowania kotletów schabowych. Pierwsza polega na pojedynczym obtoczeniu mięsa w panierce, natomiast druga na podwójnym panierowaniu. I właśnie podwójna panierka jest tutaj kluczowa. Nie mogę się nie zgodzić z Okrasą, tak schabowe smażyła moja babcia i zawsze wychodziły bardzo chrupiące.
Kotlety należy raz obtoczyć dokładnie w mące (warto ją docisnąć do mięsa), a następnie obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, po czym ponownie obtoczyć w jajkach i bułce. Dzięki temu kotlety będą chrupiące i soczyste.
Karol Okrasa do panierowania zaleca użyć mąki krupczatki, ale jeśli takiej nie masz, sprawdzi się zwykła pszenna wymieszana z kaszą manną (w proporcji pół na pół). Można również wymieszać mąkę pszenną z razową, dzięki czemu panierka będzie nieco ciemniejsza, ale też dużo bardziej chrupiąca.
Adobe Stock, FotoWave Dawid Nowak
Przepis na chrupiące kotlety schabowe Karola Okrasy
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego w plastrach
- 50-100 g smalcu
- 200 g bułki tartej
- 3 łyżki mąki krupczatki (lub mąki pszennej z kaszą manną)
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Pokrój schab na średniej grubości plastry. Rozbij je na grubość maksymalnie jednego centymetra.
- Dopraw schab solą i pieprzem z obu stron, odłóż go na chwilę na bok, aby się ocieplił (nie powinno się smażyć kotletów prosto z lodówki).
- Przygotuj 3 głębokie talerze lub miski. Do pierwszego wbij całe jajka i rozbełtaj je delikatnie widelcem. Do drugiego wsyp mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
- Panieruj kotlety w mące (dokładnie je obtocz, mocno dociśnij mięso do mąki), następnie w jajku i bułce. Na koniec ponownie w jajku i bułce.
- Smaż od razu, na patelni z rozgrzanym smalcem. Daj tyle smalcu, by kotlet był lekko w nim zanurzony, dzięki temu będzie chrupiący nie tylko od spodu ale także z boku. Aby sprawdzić czy smalec jest odpowiednio rozgrzany, wsyp odrobinę mąki na patelnię, jeśli zacznie się smażyć, możesz kłaść kotlety.
- Smaż je przez kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
















