Na pewno mówiono ci wiele razy, że jak kotlety mielone, to tylko z wieprzowiny, ewentualnie z mieszanych rodzajów mięsa, inaczej wyjdą suche i bez smaku. To błąd, nie warto zakładać klapek na oczy i zamykać się na eksperymenty, trzeba tylko wiedzieć, jakie składniki wybrać. Inspiracją do tego niezwykłego przepisu jest jedna z ulubionych przystawek Polaków – tatar. I to nie tylko ze względu na to, że stawia on na wołowinę. Ważne jest również to, co w środku. Dodatki, które normalnie siekasz z myślą o zimnej płycie na imprezę, sprawiają, że kotlety są idealnie wilgotne w środku i wprost tryskają smakiem. W mig zastąpią tradycyjne mielone lub oklepane burgery.
Jakie mięso wybrać na kotlety à la tatar?
Żeby nazwie stało się zadość warto postawić w 100% na wołowinę. Trzeba tylko zadbać o wybór odpowiednich kawałków. Nie mogą być zbyt suche, bo o ile sama polędwica sprawdzi się na tatar, po obróbce cieplnej traci na soczystości, a do tego swoje kosztuje. Najlepiej z czymś ją połączyć. Zmiel mięso samodzielnie, żeby móc kontrolować, co dokładnie znajdzie się w „mieszance". Najlepiej wybrać takie zestawienie, które da około 20% tłuszczu. Możesz wykorzystać między innymi takie części wołowiny jak antrykot, rostbef, mostek, łata lub pręga wołowa. W ostateczności sięgnij po gotowe pakowane mięso mielone – zazwyczaj powstaje z łopatki i udźca, dzięki niemu też uzyskasz soczyste kotlety.
Soczyste kotlety mielone à la tatar – przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego wołowego
- 6 surowych pieczarek
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka musztardy
- 3 ogórki konserwowe
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Umyj i obierz pieczarki (część z nich możesz zastąpić grzybami leśnymi z zalewy octowej, jeśli lubisz wyraziste, słodko-kwaśne smaki). Odsącz ogórki z zalewy. Obierz cebulę. Posiekaj drobno wszystkie przygotowane warzywa.
- Umieść mielone mięso wołowe w misce. Dobrze jest je dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, żeby było dobrze napowietrzone i jednolite. Dodaj wodę, musztardę i jajka. Wymieszaj.
- Dorzuć do masy na kotlety à la tatar cebulę, ogórki i pieczarki. Dodaj sól i pieprz. Wyrabiaj dłońmi, aż składniki się połączą.
- Rozgrzej na patelni olej, masło klarowane lub smalec. Zwilż dłonie i formuj spłaszczone kule z mięsa wielkości standardowych kotletów mielonych. Kładź je na tłuszcz, nie za dużo na raz, i smaż na brązowy kolor.
Jak podać kotlety mielone w stylu tatara?
Nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać kotlety wołowe à la tatar podobnie jak klasyczne mielone. Świetnie smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i zasmażanych buraczków lub surówki z kapusty pekińskiej. Możesz także podać je ze świeżą sałatką z pomidorów i cebuli, a także z porem duszonym w maśle lub karmelizowaną cebulą. Wybitnie sprawdzą się w kanapce na ciepło. Wtedy warto podgrzać je przez chwilę z plasterkiem sera (najlepiej w piekarniku z włączoną funkcją grill), który roztopi się i otuli kotlet jak pierzynka. Wykorzystaj też sosy – na przykład grzybowy lub musztardowy.
Źródło: youtube.com/@HeniaFoksprzepismamypl

















