Kotlety schabowe po sztygarsku to danie, które serwuje się na Śląsku. Ich nazwa odnosi się do sztygara, czyli osoby pełniącej funkcję nadzorczą w kopalni i tym samym sugeruje, że posiłek będzie obfity, sycący i energetyczny. Choć najbardziej znany jest schab po sztygarsku, czyli faszerowany kiełbasą, to moje serce skradły właśnie kotlety. Przepis mam od wujka z Bytomia i jak on sam twierdzi, wychodzą z niego kotlety najlepsze na całym Śląsku.
Czym się wyróżniają kotlety schabowe po sztygarsku?
Kotlety po sztygarsku to mięso schabowe faszerowane pieczarkami. Farsz z grzybów sprawia, że kotlety wychodzą niesamowicie soczyste i delikatne. I choć przepis na nie jest bardzo prosty, to, aby wyszły idealne, pamiętaj o tych 3 wskazówkach:
- po pierwsze, wybierz większe plastry schabu i rozbij je na pokaźne kotlety. Pamiętaj, że z farszem złożysz je na pół, dlatego niewielkie kawałki absolutnie się tu nie sprawdzą.
- po drugie, rozbij kotlety cieniutko. Dzięki temu nie będą się długo smażyły na patelni, a mięso będzie miękkie również wewnątrz.
- po trzecie, dokładnie zepnij nafaszerowane kotlety wykałaczkami i ostrożnie panieruj je w bułce. Pilnuj, by pieczarki nie wypadły ci z mięsa. Wykałaczki możesz usunąć zaraz po zdjęciu kotletów z patelni.
W ten sposób przygotujesz miękkie i soczyste kotlety, które sprawdzą się na co dzień, jak i na świąteczne obiady. Robi się je prosto i z łatwo dostępnych składników. Zobacz, w jakich proporcjach należy je dodać.
Przepis na kotlety schabowe po sztygarsku
Składniki:
- 2 kotlety schabowe (po 200 g)
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- mąka pszenna do panierowania
- smalec do smażenia
- olej do smażenia pieczarek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso połóż na desce i rozbij na cienkie kotlety. Dopraw je solą i pieprzem z obu stron i włóż do lodówki na czas przygotowania farszu.
- Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż pieczarki staną się rumiane.
- Wyjmij mięso z lodówki. Na połowie każdego kotleta ułóż farsz pieczarkowy i nakryj go drugą połową mięsa. Boki zepnij wykałaczką, aby nadzienie nie wypadło w trakcie panierowania.
- Kotlety panieruj w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną (w proporcji 1:1).
- Na patelni rozgrzej smalec. Smaż na nim kotlety z obu stron przez 4-5 minut, aż będą chrupiące i złociste. Przed podaniem usuń wykałaczki z boków.
















