Kremowa babka cytrynowa bez pieczenia zniewala już samym wyglądem. Pomimo efektownej prezentacji, nie jest wcale skomplikowana. Wystarczy tylko chwila miksowania i chłodzenia. Postaw ją na środku stołu, a nikt nie spojrzy na inne ciasta.

Kilka słów o babce wielkanocnej

Babka wielkanocna po raz pierwszy pojawiała się w Polsce w XVII wieku. Niebawem rozpowszechniła się w całej Europie (mowa o drożdżowej babce wielkanocnej). Początkowo wypiekano je w piecu chlebowym. Honorem każdej pani domu była dobrze wyrośnięta baba. Gdy coś poszło nie tak, nieprzychylnie wyrażano się o jej umiejętnościach kulinarnych. Zwyczajowo w czasie pieczenia w domu nie mogło być żadnego mężczyzny, nie mógł się nawet zbliżyć do stygnącego wypieku. Za nieudane egzemplarze obwiniano właśnie brzydką płeć. Pieczenie baby wielkanocnej to była cała sztuka. Gotową kładziono na poduszce, a służąca kołysała nią (jak dzieckiem), dopóki nie wystygła.

Obecnie nikt już nie buja babki do wystygnięcia, a przepisów na to ciasto jest całe mnóstwo. Nasz jest jeszcze lepszy, bo nawet nie trzeba jej piec. Wystarczy schłodzić.

Jak zrobić kremową babkę cytrynową?

Składniki:

  • 300-330 ml śmietanki 30-36%
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym + 300 g serka straciatella
  • opcjonalnie: plastry cytryny do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do szklanej miski wlej 300 ml gorącej wody, ale nie wrzącej. Wsyp do niej 1 galaretkę. Wymieszaj dokładnie, aż znikną wszystkie ziarenka żelatyny. Odstaw ją, żeby przestygłą i lekko stężała.
  2. Do większej miski lub garnka, wlej 2 litry wody i jeszcze pół szklaneczki. Potrzebna będzie gorąca, jak w powyższym punkcie. Tym razem dosyp do środka 3 galaretki, mieszaj energicznie, aż płyn będzie klarowny. Odstaw je do schłodzenia, powinny dość dobrze stężeć. Potem odlej 2/3 szklanki galaretki.
  3. Homogenizowany serek straciatella przełóż do miski.
  4. Bardzo zimną śmietankę przelej do naczynia, w którym ubijesz ją na sztywno. Cukru raczej nie trzeba dodawać, bo sporą ilość zawierają serki i galaretki, ale jeśli uważasz, że to za mało, dosyp 2 łyżki cukru pudru. Jak śmietanka będzie już gotowa, zacznij dokładać łyżka po łyżce serek homogenizowany. Nie przerywaj miksowania.
  5. Do kremowej masy zacznij powolutku wlewać galaretki z dużej miski.
  6. 1/3 powstałej masy przełóż do wysokiego pojemnika, dołóż 2. serek, straciatella, dolej odlaną wcześniej galaretkę z mniejszego naczynia.
  7. Do blaszki z kominem przelej masę z kawałkami czekolady, odstaw ją do lodówki, żeby stężała. Potem na brzegach wciśnij plasterki cytryny. Przełóż też tężejącą galaretkę, ponownie schłódź. Na koniec przenieś na nią pozostałą masę kremową masę. Przed podaniem kremowa babka cytrynowa powinna się schłodzić w lodówce, aż wszystko porządnie stężeje. Najlepiej niech postoi w niej przez całą noc. 

Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @Sprint Cooking najlepsze ciasta