Fanów słodkości z grubsza można podzielić na dwie największe frakcje. Jedni uwielbiają wypieki takie jak klasyczne ciasta, szarlotki, przekładańce i inne podobne, bazujące na mącznych spodach, często też jednak chrupiące w taki czy inny sposób.
Druga grupa łasuchów od młodzieńczego wieku zajadała się ze smakiem kisielem i budyniem, a po osiągnięciu bardziej dojrzałego wieku szuka wciąż kremowości i miękkości. Stąd też furorę robią wciąż takie przepisy jak panna cotta, tiramisu, czy wreszcie francuski crème brûlée.
Jak zrobić prosty deser a la crème brûlée?
Ten wymuskany deser znad Sekwany ma to jednak do siebie, że jest dość ciężki – robi się w końcu z tłustej, słodkiej śmietanki, najlepiej o zawartości tłuszczu 36%. To jednak nie wszystko. Trudności przysparza także finalizacja francuskiego delikatesu, czyli lekkie zapieczenie czy „podpalenie” górnej warstwy deseru.
Mamy jednak dziś dla smakoszy tego typu deserów fantastyczną alternatywę. Jest nią wspaniały deser karmelowy na mleku. Za jego konsystencję odpowiadają jajka, mleko, karmel i sam proces przygotowania. Krem ścina się w czasie delikatnego podgrzewania już w kąpieli wodnej.
Wytrawnym znawcom tematu być może przypomni deser z Hiszpanii o podobnej strukturze, czyli crema catalana. Różnicę stanowi brak cynamonu, soku z cytryny (opcjonalna) i dodatek w postaci mąki ziemniaczanej, która lekko zagęszcza całość.
Przepis na deser karmelowy
Składniki:
- Pół litra mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 3-4 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- Zmielone orzeszki ziemne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do garnka wsyp cukier. Włącz palnik i karmelizuj cukier na małym ogniu, często mieszając, do uzyskania lekko brązowego koloru.
- W drugim garnku ugotuj mleko. Ugotowane mleko dodawaj po trochu do rozpuszczonego karmelu, cały czas mieszając. Uważaj, by się nie poparzyć – cukier po karmelizacji osiąga wyjątkowo wysoką temperaturę.
- Do miski lub kolejnego garnka wbij jajka, dodaj esencję waniliową. Roztrzep za pomocą trzepaczki, a następnie dodawaj stopniowo ciepłą miksturę mleczno-karmelową, cały czas mieszając trzepaczką.
- Wlej mieszankę do 4 szklanek lub szklanych pucharków. Przykryj szczelnie folią spożywczą.
- Przygotowane szklanki z mieszanką włóż delikatnie do dużego garnka. Zalej garnek gorącą wodą do około połowy wysokości szklanek.
- Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Następnie wyciągnij ostrożnie szklanki i odstaw do wystygnięcia.
- Po wystygnięciu włóż do lodówki na około 2 godziny, by deser w pełni się ściął.
- Gotowy deser możesz podać z dowolnym dodatkiem lub posypką – np. w postaci tłuczonych orzeszków ziemnych.
- Smacznego!
Źródło: cooking kisy/YouTube

















