Lato zbliża się wielkimi krokami, a to znaczy, że startuje sezon na serniki na zimno. Tego typu ciasta wyróżniają się niewielką ilością składników i niezwykle łatwym sposobem przygotowania, a do tego można je urozmaicać na dziesiątki sposobów, wymieniając tylko dodatki. My jednak stawiamy na klasykę, czyli sernik na zimno z truskawkami, który doskonale pamiętamy z dzieciństwa. Gdy tylko pokazały się pierwsze polskie truskawki, mama zawsze robiła ten prosty deser. Ja kontynuuje tradycję i też podaje swoim dzieciom właśnie ten deser. Mało składników i mnóstwo smaku w jednej blaszce. A dodatkowo bez pieczenia.
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?
W sieci można znaleźć wiele przepisów na serniki na zimno, niektóre na jogurcie, inne na bazie serka mascarpone, a ostatnio coraz popularniejszy staje się też sernik na zimno z serków homogenizowanych. My jednak z sentymentem wspominamy klasyk, jaki przygotowywały nasze mamy i babcie, czyli sernik na zimno z truskawkami z sera w wiaderku.
To chyba najprostsza receptura na przepyszne ciasto bez pieczenia, które uda się dosłownie każdemu. Wystarczy bowiem tylko dodać szklankę śmietanki 30%, 3 galaretki, trochę cukru i truskawki. Całość wystarczy razem wymieszać i gotowe, natomiast na spód posłużą zwykłe biszkopty, które znajdziecie w każdym sklepie. Zobaczcie, jakie to proste i jakie pyszne.

Źródło: AdobeStock
Sernik na zimno - przepis
Składniki:
- biszkopty,
- 1 kg sera z wiaderka,
- 3 opakowania galaretki,
- 1 szklanka śmietanki 30%,
- pół szklanki cukru,
- świeże truskawki.
Przygotowanie:
- Na początku 2 galaretki rozpuść w szklance wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie ubij w misce śmietankę, a gdy będzie już sztywna, stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, ciągle ubijając. Następnie dodawaj stopniowo po 1 łyżce sera z wiaderka do czasu, aż całość połączy się na jednolitą masę.
- Spód blaszki wyłóż biszkoptami, a następnie wylej na nie serową masę. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki, a w międzyczasie rozpuść ostatnią galaretkę według przepisu na opakowaniu. Gdy masa serowa stężeje, ułóż na niej świeże truskawki i wszystko zalewaj wystudzoną, lekko tężejącą galaretką.
- Tak przygotowany sernik na zimno ponownie wstaw do lodówki i najlepiej, aby spędził on tam kilka godzin. Takie ciasto pięknie się wtedy pokroi, a biszkopty dobrze nasiąkną i nie będą suche.
Sernik na zimno - inne przepisy warto spróbowania
Jeśli jednak sernik na zimno z truskawkami już ci się znudzi, wypróbuj też inne pomysły na ciasta bez pieczenia. Wśród wielu smakowitych receptur najbardziej polecamy:
- sernik bez pieczenia z brzoskwiniami,
- sernik oreo na zimno,
- ciasto na zimno z kajmakiem,
- czekoladowy sernik na zimno,
- rafaello bez pieczenia na krakersach,
- ciasto kinder country bez pieczenia,
- 3bit bez pieczenia,
- tort arbuzowy,
- sernik na zimno z mango.
















