Lato zbliża się wielkimi krokami, a to znaczy, że startuje sezon na serniki na zimno. Tego typu ciasta wyróżniają się niewielką ilością składników i niezwykle łatwym sposobem przygotowania, a do tego można je urozmaicać na dziesiątki sposobów, wymieniając tylko dodatki. My jednak stawiamy na klasykę, czyli sernik na zimno z truskawkami, który doskonale pamiętamy z dzieciństwa. Gdy tylko pokazały się pierwsze polskie truskawki, mama zawsze robiła ten prosty deser. Ja kontynuuje tradycję i też podaje swoim dzieciom właśnie ten deser. Mało składników i mnóstwo smaku w jednej blaszce. A dodatkowo bez pieczenia.

Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami? 

W sieci można znaleźć wiele przepisów na serniki na zimno, niektóre na jogurcie, inne na bazie serka mascarpone, a ostatnio coraz popularniejszy staje się też sernik na zimno z serków homogenizowanych. My jednak z sentymentem wspominamy klasyk, jaki przygotowywały nasze mamy i babcie, czyli sernik na zimno z truskawkami z sera w wiaderku.

To chyba najprostsza receptura na przepyszne ciasto bez pieczenia, które uda się dosłownie każdemu. Wystarczy bowiem tylko dodać szklankę śmietanki 30%, 3 galaretki, trochę cukru i truskawki. Całość wystarczy razem wymieszać i gotowe, natomiast na spód posłużą zwykłe biszkopty, które znajdziecie w każdym sklepie. Zobaczcie, jakie to proste i jakie pyszne.

sernik na zimno przepis

Źródło: AdobeStock

Sernik na zimno - przepis

Składniki:

  • biszkopty,
  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 3 opakowania galaretki,
  • 1 szklanka śmietanki 30%,
  • pół szklanki cukru,
  • świeże truskawki.

Przygotowanie:

  1. Na początku 2 galaretki rozpuść w szklance wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie ubij w misce śmietankę, a gdy będzie już sztywna, stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, ciągle ubijając. Następnie dodawaj stopniowo po 1 łyżce sera z wiaderka do czasu, aż całość połączy się na jednolitą masę.
  3. Spód blaszki wyłóż biszkoptami, a następnie wylej na nie serową masę. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki, a w międzyczasie rozpuść ostatnią galaretkę według przepisu na opakowaniu. Gdy masa serowa stężeje, ułóż na niej świeże truskawki i wszystko zalewaj wystudzoną, lekko tężejącą galaretką. 
  4. Tak przygotowany sernik na zimno ponownie wstaw do lodówki i najlepiej, aby spędził on tam kilka godzin. Takie ciasto pięknie się wtedy pokroi, a biszkopty dobrze nasiąkną i nie będą suche. 

Sernik na zimno - inne przepisy warto spróbowania

Jeśli jednak sernik na zimno z truskawkami już ci się znudzi, wypróbuj też inne pomysły na ciasta bez pieczenia. Wśród wielu smakowitych receptur najbardziej polecamy: