Czerwona kapusta zwykle jest wykorzystywana na różnego rodzaju surówki, choć niektórzy robią z niej gołąbki równie pyszne jak te klasyczne. Wszystkie te propozycje są smaczne i wartościowe, ale ostatnio trafiliśmy na coś znacznie lepszego. Plasterki kapusty zapieczone w wyrazistych przyprawach to coś, co trafi w każdy gust i na długo pozostanie w pamięci. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku. 

Co zrobić z kapusty czerwonej?

Czerwona kapusta jest do kupienia w każdym większym sklepie, ale nie każdy ma na nią pomysł. Jeśli więc surówka z czerwonej kapusty już ci się przejadła, to musisz wiedzieć, że to warzywo można też zamienić w przepyszne "steki", czyli pieczone plasterki kapusty w aromatycznej marynacie. Takie danie może być samo w sobie lekkim obiadem lub pomysłem na dodatek do kotleta czy kawałka ryby. Sam przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielu dodatków, ale ważne jest to, aby dobrze przyprawić marynatę i odpowiednio długo piec kawałki kapusty. 

A gdy do tego dorzuci się jeszcze odświeżający, aromatyczny sos jogurtowy, to danie będzie już kompletne. Zobacz poniżej dokładny przepis na pieczoną kapustę z sosem i zapisz go na później, bo pewnie przyda się jeszcze wiele razy. 

Przepis na pieczoną kapustę czerwona z sosem jogurtowym

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

na sos jogurtowy:

  • 250 g jogurtu naturalnego 2-3% tłuszczu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście, a resztę główki pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm. 
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w miseczce wymieszaj oliwę z posiekaną natką pietruszki, przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Plastry kapusty rozłóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj oliwą smakową. 
  4. Tak przygotowane steki z kapusty piecz przez około 30 minut, aż będą rumiane i chrupiące z wierzchu. 
  5. W międzyczasie przygotuj sos jogurtowy, czyli wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, posiekaną miętą oraz przyprawami. 
  6. Gotowe steki z kapusty podawaj na gorąco z dodatkiem orzeźwiającego sosu. 

Źródło: Instagram.com/praktykulinarni