Bulwy kroję na mandolinie, dzięki temu zyskuje bardzo cienkie plasterki. Do tego robię szybką mieszankę, obtaczam nią warzywa i wsadzam do lodówki. Po kilku godzinach mam już obłędne marynowane buraczki. Podaję je na serku, do obiadu lub robię z nich sałatkę.

Te marynowane buraczki przeznaczone są do spożycia na bieżąco. Ale to żaden problem, bo potrzebne składniki dostępne są przez cały rok. Możesz szykować kolejną porcję, jak tylko widzisz, że obecna się już kończy. A będziesz to robić na pewno, bo są tak dobre, że trudno się od nich oderwać.

Składnik na marynowane buraczki

Akurat w przypadku tych marynowanych buraczków produkty mogą zaskoczyć. Poniższa mieszanka nadaje im wyraźną orientalną nutę i to właśnie dzięki niej smakują tak rewelacyjnie. Na szczęście wszystkie składniki możesz mieć w kuchennej szafce, a w razie czego można je kupić bez problemu w każdym większym sklepie.

  • 4-5 ugotowanych buraków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kuminu
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki prażonego sezamu
  • 2 łyżki syropu daktylowego (można zamienić na miód)
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka ostrego sosu, np. tabasco lub sriracha

Jak zrobić marynowane buraczki?

  1. Zacznij od ugotowania buraków. Wybierz 5-6 sztuk średniej wielkości o podobnym rozmiarze. Dokładnie wyszoruj je szczoteczką, żeby usunąć wszelkie drobinki piasku. Następnie ugotuj je (bez obierania) do miękkości. Zazwyczaj trwa to mniej więcej godzinę. Potem odlej je lub wyłów i odłóż je do ostygnięcia.
  2. Zimne buraki obierz ze skórki. Nie musisz używać do tego nożyka, wystarczy, że potrzesz ją palcem, a sama zejdzie. Możesz też obrać je przed gotowaniem, ale zachowają mniej wartości odżywczych. Następnie potnij je na mandolinie w cienkie plasterki.
  3. Upraż biały sezam na suchej patelni. Pilnuj go przez cały czas, bo robi się bardzo szybko, a chodzi tylko o to, żeby się zrumienił, a nie spalił. Jeśli go przeciągniesz i będzie miał kolor mocno brązowy, to nie będzie już dobrze smakował. Może nawet wpłynąć na to, że marynata i buraczki zrobią się gorzkie. Zdejmij go z patelni i zaczekaj, aż ostygnie.
  4. Plasterki buraków przełóż do miski. Do oddzielnej wsyp cynamon, kumin, ostrą paprykę i sól. Dolej też ocet balsamiczny, syrop daktylowy olej sezamowy i ostry sos. Wszystko dokładnie wymieszaj. Taką mieszaniną polej buraczki i natrzyj je dokładnie, żeby były dobrze nią pokryte.
  5. Tak przygotowane marynowane buraczki przełóż do słoika, zakręć i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Im dłużej poleżą, tym będą miały intensywniejszy smak. Mieszaj je co jakiś czas. Będą nadawały się do jedzenia przez kilkanaście dni. A przy okazji możesz też zrobić kiszone buraki.

Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @okolicepalnika, Sylwia Cisowska