Jeśli szukasz inspiracji na szybki wypiek i chcesz trochę pobawić się formą, a może zaprosić do kuchni dzieci i przygotować coś wspólnie z nimi, ten przepis to coś w sam raz dla ciebie. Na naszym kanale nadawczym był już wysyp rogalików, znajdziesz tam również jabłkowe słoneczka i śliwkowe całuski, ale gdy za oknem coraz zimniej i zbliżają się święta, nic tak nie kusi jak makowe ciasteczka. Nie tylko wyglądają i pachną cudnie, mają też maślany smak oraz nutkę wanilii i cytryny. Długo zachowują świeżość, więc zawsze robię ich więcej i trzymam je w ceramicznym słoju na blacie. Wygrywają z każdymi sklepowymi słodyczami.
Jaki mak wybrać?
Wystarczy, że wykorzystasz zwykły, suchy, niebieski mak. Chodzi o to, żeby dał efekt „piegów" i lekko chrupał pod zębami, więc nie sięgaj po mielone ziarenka, a tym bardziej po gotową masę z puszki, która jest mokra i zawiera różne dodatki. Przygotowanie ciastek jest banalnie proste – mak łączysz po prostu z pozostałymi sypkimi składnikami, czyli mąką pszenną, cukrem pudrem, budyniem (genialnie wpływa na smak i konsystencję) oraz proszkiem do pieczenia.
Opcjonalnie, jeśli chcesz, żeby ciacha miały jeszcze więcej tego składnika, które czyni je wyjątkowym, możesz użyć masy makowej. Ale nie dokładaj jej do masy, tylko użyj jako nadzienia już po upieczenia, tworząc coś à la markizy lub tzw. całuski.
Najlepsze kruche ciasteczka makowe – przepis
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 6 łyżek maku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cytryna
- 2 żółtka
- 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 18%
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce. Dodaj skórkę otartą z jednej sparzonej cytryny. Możesz także wykorzystać skórkę pomarańczową. Uważaj, żeby nie zetrzeć albedo, bo ciasteczka będą miały gorzkawy posmak.
- Dodaj do sypkich składników żółtka oraz kwaśną śmietanę (opcjonalnie 3 łyżki mleka). Wymieszaj.
- Na koniec wlej do miski roztopione i przestudzone masło. Rozrabiaj szpatułką, aż powstanie jednolite ciasto. Przykryj je folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
- Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formuj z nich kule. Układaj je na blasze wyścielonej pergaminem. Lekko je rozpłaszcz dłońmi lub widelcem (będą miały wtedy charakterystyczne linie).
- Piecz kruche makowe ciasteczka przez około 15 minut w 180°C (tryb góra-dół). Możesz sprawdzić je nawet kilka minut wcześniej, gdy zaczną się lekko rumienić na brzegach, są gotowe.
Jak udekorować makowe ciastka?
Klasyk, zwłaszcza w okresie świąt, choć nie tylko, to dekoracja ze śnieżnobiałego lukru. Możesz po prostu rozsmarować go lub rozchlapać na ciasteczkach, tworząc rustykalny, artystyczny nieład, albo starannie stworzyć wzorki. Zanim zastygnie, posyp go dodatkowo kolorowymi cukiereczkami, makiem, wiórkami kokosowymi lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Zamiast lukru możesz także wykorzystać polewę z białej czekolady.
Ciekawym pomysłem jest przełożenie makowych ciasteczek dżemem lub marmoladą. Najlepiej sprawdzą się pomarańczowe lub wiśniowe przetwory. Pamiętaj jednak, że muszą być gęste, inaczej nie skleją makowych dysków i będą wypływać ze środka. Jeśli masz dość rzadką konfiturę, możesz ją podgrzać i dodać odrobinę żelatyny.
Fot. Getty/iStock, Candice Estep

















