Nie każdy przepada za pierniczkami – jedni mówią, że za twarde, inni, że za korzenne. Dlatego te ciasteczka z waniliowym budyniem, które nazwałam śnieżynkami to świetna alternatywa: miękkie, pachnące i bardzo uniwersalne w smaku. U mnie w domu znikają szybciej, niż zdążę je zdjąć z blachy.

Jak zrobić budyniowe ciasteczka śnieżynki?

Ten przepis to coś pomiędzy klasycznymi ciasteczkami maślanymi a delikatnym ciastem z nutą budyniu. Dodatek suchego budyniu sprawia, że są lekko ciągnące w środku, ale nie przesadnie miękkie. Całość przygotowuje się w jednej misce, a ciasto nie wymaga chłodzenia, wałkowania ani wycinania. Wystarczy uformować kulki, obtoczyć w cukrze i piec przez 10 minut. Idealne, gdy masz mało czasu albo po prostu nie chcesz spędzać godzin przy piekarniku.

Przepis na budyniowe ciasteczka

Składniki

  • 85 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g białego cukru
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 190 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do obtoczenia

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół). Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia i odstaw na bok.
  2. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę – możesz to zrobić mikserem ręcznym lub w robocie kuchennym z końcówką do ucierania.
  3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, zmiksuj do połączenia składników.
  4. Zmniejsz obroty miksera i dodaj suchy budyń, mąkę, sodę oraz sól. Mieszaj tylko do momentu, aż składniki się połączą – nie miksuj zbyt długo.
  5. Za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej łyżki formuj równe porcje ciasta. Z każdej porcji uformuj kulkę.
  6. Układaj kulki na przygotowanych blachach w odstępach – lekko się rozleją podczas pieczenia.
  7. Piecz jedną blachę na raz, przez 10 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią na brzegach.
  8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasteczka na 10 minut, nie ruszaj – wtedy lepiej się zwiążą. Potem przełóż je na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Posyp cukrem pudrem.

Jeśli chcesz nieco urozmaicić ciasteczka, możesz sięgnąć po inne smaki budyniu. Świetnie sprawdzi się też karmelowy albo kokosowy. Możesz też dodać do środka posiekane orzechy lub kropelki czekoladowe – będą wtedy przypominać klasyczne „chocolate chip cookies”, ale z waniliową nutą. Ekstrakt waniliowy można zastąpić pastą z wanilii albo cukrem wanilinowym, choć warto sięgnąć po ten lepszej jakości, bo daje głębszy aromat.

Dekorowanie ciasteczek śnieżynek

Jeśli pieczesz je na święta, przed pieczeniem delikatnie dociśnij wierzch kulki np. małym stempelkiem, by zostawić wzorek, pięknie wygląda wzorek choinki czy śnieżynki. Możesz też po upieczeniu oprószyć je cukrem pudrem albo udekorować cienką strużką lukru. Kto powiedział, że nie możesz przygotować też tych ciastek zamiast pierników i zabawić się w ich dekorowanie?