Bajaderka to z jednej strony symbol PRL-owskiej pomysłowości. Patrząc na nie z perspektywy czasu nie sposób jednak nie przyznać, że to także pamiątka dawnej komunistycznej siermięgi i typowego dla tamtych czasów spożywczego „dziadostwa”...
Bo czymże tak na dobrą sprawę były bajaderki? To nic innego jak tylko pomielone resztki ciastek z tłustymi dodatkami, które znane były tylko zmyślnym cukiernikom, którzy główkowali nad tym, by w jakiś sposób wcisnąć klientom towar drugiej kategorii.
W tym miejscu warto zaznaczyć, że tego rodzaju „resztkowe” słodycze to nie tylko nasz wymysł. Coś w rodzaju bajaderek jada się w całej Europie, z tą jednak różnicą, że ich smak i wartość często podbija się często czymś ekstra, by łakoć rzeczywiście zyskał drugie, pełnowartościowe życie i zasmakował degustującym.
Pomysł na luksusową i nowoczesną bajaderkę
W związku z tym i my, Polacy powinniśmy podejść do tematu bajaderki znacznie bardziej nowocześnie. W końcu przyszło nam szczęśliwie żyć w czasach przynajmniej względnego dobrobytu!
Co więc dodać do masy ze starych ciasteczek? Żadne margaryny i inne tanie tłuszcze nie wchodzą w grę. O wiele lepiej pasuje tu masło orzechowe, dostępne obecnie w każdym sklepie i to w dość rozsądnych cenach. Do tego parę dodatków i super deser gotowy!
Przepis na bajaderkę w wersji luksusowej
Składniki:
- Ok. 300-350 g suchego ciasta (biszkopty, babki, kruche spody itd.)
- 6-7 łyżek masła orzechowego
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady (na polewę)
- 100 ml śmietanki 30 % (na polewę)
- 2-3 łyżki kakao
- 2 łyżki solonych orzeszków ziemnych lub innych orzechów (do posypania)
Przygotowanie:
- Rozdrobnij zebrane kawałki ciasta za pomocą blendera. Jeśli nie masz blendera kielichowego lub malaksera, możesz zrobić to za pomocą zwykłej tarki o małych oczkach.
- Dodaj do rozdrobnionego ciasta masło orzechowe, a także roztopioną mleczną czekoladę oraz kakao. Dobrze wymieszaj całość. Masa na bajaderki powinna łatwo dać się formować, jeśli jest za gęsta, można dodać do niej dosłownie odrobinę wody. Należy pamiętać, że bajaderka nieco stężeje i stwardnieje po dobrym chłodzeniu w lodówce.
- Zwilż ręce i formuj kulki o wielkości zbliżonej do piłeczki pingpongowej i wykładaj je blasze.
- Przygotuj polewę czekoladową. Rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę (1 tabliczka), a następnie wymieszaj ją ze stopniowo wlewaną do niej słodką śmietanką.
- Maczaj uformowane kulki w tak przygotowanej polewie i od razu posypuj je w rozdrobnionych orzechach lub w innej posypce (mogą to być wiórki kokosowe lub resztki rozdrobnionego suchego ciasta).
- Odstaw przygotowane bajaderki na tacce do lodówki, najlepiej szczelnie przykryte, by nie nabrały zapachu np. wędliny.
- Bajaderki będą gotowe do spożycia po kilku godzinach chłodzenia.
Smacznego!

















