W mojej rodzinie te przepyszne ciasteczka pojawiają się na stole podczas każdej uroczystości. Nawet najmłodsze pokolenie chętnie po nie sięga i traktuje je jako nieodłączny element rodzinnych zjazdów i świąt. Ponieważ będę je robić kolejny raz na 1 listopada, kiedy spotykamy się z bliskimi na wspólne odwiedzanie cmentarzy, pomyślałam, że i tobie ten przepis może się przydać. Mam go od cioci, która parę lat temu „przekazała mi pałeczkę” w pieczeniu tych słodkości. Baletki, bo tak najczęściej nazywa się te łakocie, składają się z malutkich biszkoptów przełożonych marmoladą (stąd też skojarzenie z markizami) i obsypanych makiem. Szykuje się je szybko i piecze tylko 10 minut, wprawy wymaga tylko zadbanie, żeby wszystkie biszkopciki były w miarę równe.
Jak zrobić idealne ciasteczka baletki?
Jeśli przymierzasz się do pieczenia baletek, zadbaj o kilka szczegółów, żeby wyszły idealne. Ja podpatrywałam moją ciocię, która w ich przygotowaniu jest mistrzynią, i udały się już za pierwszym razem. Dwie najważniejsze zasady to:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Żółtka od białek trzeba oddzielić bardzo dokładnie. Jeśli choć odrobina żółtka zanieczyści białko, nie ubije się ono jak trzeba.
Jak uzyskać idealny kształt biszkoptów?
Podczas ubijania białek zwróć uwagę, żeby nie skończyć miksowania za wcześnie - piana musi być naprawdę sztywna, lśniąca i mocno ubita. Inaczej masa może rozlać się na blaszce piekarnika i zamiast pulchnych biszkopcików wyjdą płaskie opłatki.
Do wyciskania ciastek możesz użyć rękawa cukierniczego, jeśli go masz, ale nie jest to konieczne. Moja ciocia bierze zwykły woreczek do mrożenia, odcina z niego końcówkę i do środka przekłada całą masę, którą potem wyciska na blaszkę w formie okrągłych ciastek.
Pamiętaj, żeby między baletkami (już na blaszce piekarnika) zachować ok. 2 cm odstępu, ponieważ będą rosły również delikatnie na boki w trakcie pieczenia i odstęp zabezpieczy je przed sklejeniem się ze sobą.
Redakcja Mojegotowanie.pl zdjęcie własne
Przepis na ciasteczka baletki
Składniki:
- 3 duże jajka „zerówki”
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 75 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- mak do posypania
- marmolada do przełożenia
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek.
- Następnie białka ubij na sztywną i lśniącą pianę na najwyższych obrotach miksera.
- Powoli i stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier (po łyżce) i ubijaj na niższych obrotach.
- Do ubitej piany delikatnie wmiksuj żółtka.
- Następnie do masy przesiej mąkę pszenną i bardzo delikatnie wymieszaj ją szpatułką - tylko do połączenia się składników.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do woreczka, odetnij końcówkę ok. 1 cm i wyciskaj masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami pozostawiaj odstępy.
- Ciasteczka posyp makiem.
- Baletki z makiem piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut, do lekko złotego koloru.
Po tym czasie wyjmij ciasteczka z piekarnika, wystudź, a następnie składaj po dwa, przekładając je gęstym dżemem lub marmoladą. Domowe baletki z makiem i marmoladą świetnie się przechowują w zamykanym metalowym pudełku. Możesz też delikatnie je pozawijać w papier śniadaniowy, przełożyć do woreczka strunowego, zamknąć go i trzymać ciastka w szafce. Przez kilka dni wciąż będą świeże i obłędnie kruche.
















