Jakub Kuroń zawsze prezentuje pomysły, które okazują się strzałem w dziesiątkę. Gdy pierwszy raz zrobiłam jego ciasto drożdżowe ze śliwkami, mój mąż zażartował że to chyba najlepszy przepis w Polsce. Całkowicie się z nim zgadzam - nie dość że efekt końcowy jest fenomenalny, to samo przygotowanie nie przysparza większych kłopotów. Sam Kuroń pisze, że to świetna opcja dla leniwych - masy nie trzeba mozolnie ugniatać, a jedynie wymieszać wszystkie składniki (oprócz owoców) i odstawić, żeby ciasto samo wyrosło. Znany kucharz zdradza, że przepis wysłała mu jego ciotka Kaja, a on jedynie lekko go zmodyfikował. 

Przepis Jakuba Kuronia na proste ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

  • 150 ml ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 400 g śliwek

Na kruszonkę:

  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, jajka, olej, mąkę pszenną, cukier, sól i aromat waniliowy.
  2. Po wymieszaniu odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce (uwaga na przeciągi). Jeśli wolisz, możesz również wstawić miskę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni C na około 20 minut.
  3. Gdy ciasto rośnie, przygotuj śliwki. Umyj je, usuń pestki i ogonki. Pokrój na kawałki, np. na ósemki. Dokładnie osusz.
  4. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Gdy minie 60 minut, przełóż do niej ciasto. Na wierzchu poukładaj cząstki śliwek, możesz lekko je podociskać.
  6. Na sam koniec z cukru, masła i mąki pszennej zagnieć szybką kruszonkę. Rozcieraj ją w palcach bezpośrednio na owoce.
  7. Przygotowane ciasto z kruszonką najpierw wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni C, aby nieco podrosło.
  8. Potem zwiększ temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze 60 minut.

Źródło: kuron.com.pl

Dodatkowe porady

Jakub Kuroń przygotowuje placek z trzcinowym cukrem, ale ja zmieniłam go po prostu na drobny cukier do wypieków i ciasto również udało się doskonale. Chociaż w oryginale Jakuba Kuronia wypiek jest przygotowywany ze śliwkami, możesz zastąpić je dowolnymi innymi owocami, które akurat masz pod ręką. Świetnie sprawdzą się kawałki jabłek (wymieszaj je z cynamonem, a deser przebije smakiem wszystkie szarlotki), pokrojone gruszki lub brzoskwinie, a także maliny. W sezonie letnim możesz skusić się na truskawki, jagody, rabarbar albo pokrojone morele. Zimą tak naprawdę nie musisz decydować się na żadne owoce. Wtedy wystarczy wierzch placka sowicie posmarować domowym dżemem lub konfiturą, a na koniec zasypać dużą dawką kruszonki. Też będzie pysznie.