To połączenie smaków to dla mnie kulinarny strzał w dziesiątkę. Danie jest lekkie, ale sycące. Ma warzywa, ser, pyszny makaron i trochę luksusu w postaci szynki parmeńskiej. Robię je wtedy, kiedy nie mam ochoty stać godzinami w kuchni, ale nadal chcę zjeść coś naprawdę pysznego. Czasem wykorzystuję cukinię z własnego ogródka, kiedy indziej kupuję ją na szybko w osiedlowym sklepie. I zawsze wychodzi bardzo dobrze.

Jak zrobić makaron z cukinią i włoskim dodatkiem?

Tu nie ma żadnej filozofii. Wystarczy dobry makaron, porządna oliwa i kilka smakowitych dodatków. Cukinię podsmażasz na czosnku, makaron gotujesz al dente, a całość łączysz razem na patelni lub w garnku. Kluczem jest dobrej jakości feta (może być też kozia), suszone pomidory i chrupiące kawałki szynki parmeńskiej, i oczywiście proporcje.

AdobeStock, M.studio

Dzięki tym składnikom wszystko nabiera głębi smaku. Na koniec wystarczy tylko pokruszyć resztę składników i udekorować talerz przyprawami. Całość robi się błyskawicznie, ale naprawdę robi wrażenie. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem.

Przepis na makaron z cukinią, szynką parmeńską i serem feta

Składniki

  • 160 g makaronu tortiglioni,
  • mała cukinia (około 250 g),
  • mały ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oliwy extra vergine,
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej,
  • 5 suszonych pomidorów (najlepiej w oliwie),
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 60 g pokruszonego sera feta (koziego lub owczego),
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Wstaw wodę na makaron. Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cukinię pokrój na podłużne słupki o grubości około 1 cm.
  3. Ząbek czosnku zetrzyj lub drobno posiekaj.
  4. Cukinię skrop oliwą i dokładnie natrzyj czosnkiem.
  5. Rozgrzej patelnię i smaż cukinię przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy się zarumieni, zdejmij ją z ognia i przykryj folią aluminiową.
  6. Pokrój suszone pomidory i szynkę parmeńską na mniejsze kawałki.
  7. Odcedź makaron i odstaw garnek z powrotem na mały ogień.
  8. Wlej do garnka 2 łyżki oliwy i dodaj szynkę. Podsmaż ją przez około 30 sekund.
  9. Dodaj suszone pomidory, cukinię (możesz ją teraz lekko posolić), świeży tymianek, makaron i jeszcze 2 łyżki oliwy.
  10. Przykryj garnek pokrywką i energicznie potrząśnij nim kilka razy, żeby składniki się dobrze połączyły.
  11. Przełóż gotowe danie na talerze. Na wierzch pokrusz fetę i udekoruj bazylią.

Zamiast szynki parmeńskiej możesz użyć innej dojrzewającej szynki, np. szwarcwaldzkiej albo serrano. Jeśli nie jesz mięsa, pomiń ją całkowicie i dodaj więcej pomidorów albo oliwek. Feta świetnie komponuje się też z orzechami. Polecam dorzucić kilka uprażonych orzechów włoskich. A jeśli nie masz penne, użyj makaronu, który akurat masz pod ręką. Dobrze sprawdzi się fusilli albo spaghetti.

Cukinię możesz przygotować nawet kilka godzin wcześniej. Po usmażeniu przechowaj ją pod przykryciem, żeby nie wyschła. Pomidory warto wcześniej odsączyć z nadmiaru oliwy, żeby danie nie było zbyt tłuste. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz użyć gotowego makaronu z dnia poprzedniego, wystarczy go tylko podgrzać. Danie można też z powodzeniem odgrzać następnego dnia. Najlepiej na patelni z odrobiną wody i oliwy.

Ten makaron najlepiej sprawdza się jako szybki obiad w tygodniu, ale spokojnie może być też podany na kolacji z przyjaciółmi. Do tego szklanka świeżo wyciśniętego soku i świeże pieczywo – będzie idealnie. Jeśli chcesz dodać coś więcej, dobrze pasuje do niego lekka sałatka z rukolą i cytrynowym dressingiem.