Latem cukinia jest w kuchni niemal wszechobecna: w leczo, plackach, makaronach, grillowana, faszerowana. Trafia też do słoików na zimę. Większość z nas zna i lubi jej łagodny, lekko orzechowy i słodkawy smak, ale czasem już pierwszy. kęs zdradza, że coś jest nie tak. Pojawia się goryczka. Bywa, że jest ledwie wyczuwalna, ale potrafi skutecznie odebrać ochotę na jedzenie. Wtedy wiele osób odruchowo wyrzuca całe warzywo. Tymczasem w niektórych przypadkach można je uratować i znów cieszyć się dobrym smakiem.

Skąd się bierze goryczka w cukinii?

Nieprzyjemny smak to wina kukurbitacyn – naturalnych związków obecnych w całej rodzinie dyniowatych. W małych ilościach są zupełnie nieszkodliwe, ale gdy warzywa się „stresują”, ich poziom rośnie. Stres dla cukinii to między innymi susza, zbyt wysoka temperatura, wahania pogody czy zbyt długie przechowywanie w nieodpowiednich warunkach.

Gorzka bywa także przerośnięta cukinia z twardymi pestkami i grubą skórką. Warto wiedzieć, że podobny problem może pojawić się w ogórkach, dyniach czy patisonach. Jeśli zauważysz goryczkę w jednym z tych warzyw, powód najczęściej jest ten sam. Jego rozwiązanie również jest takie samo - dziecinnie proste.

Jak ocenić, czy cukinia nadaje się do uratowania?

Zanim zaczniesz ratować cukinię, musisz ocenić, czy w ogóle nadaje się do zjedzenia. Odkrój niewielki kawałek i skosztuj na surowo. Jeśli goryczka jest ledwo wyczuwalna, możesz działać dalej. Ale jeśli gorzki smak jest bardzo intensywny i wręcz odrzucający, lepiej odpuścić. Wysokie stężenie kukurbitacyn może wywołać problemy żołądkowe.
Zdarza się, że goryczka koncentruje się w jednej części warzywa czy owocu, np. w końcówce od strony ogonka. Tak dzieje się w przypadku ogórków. Zanim wyrzucisz całość, spróbuj niewielkich fragmentów z różnych miejsc.

Prosty sposób na cukinię z lekką goryczką

Jeśli posmak jest delikatny, możesz się go pozbyć w pół godziny. Odetnij końcówkę cukinii - tę węższą, którą cukinia była przyczepiona do łodygi. Tam kumuluje się wyjątkowo dużo goryczki. Następnie pokrój ją w grubsze plastry lub kostkę, przełóż do miski i oprósz solą. Wymieszaj lekko i odstaw na 30 minut. Sól wyciągnie sok, w którym znajdują się gorzkie związki. Cukinii nie musisz obierać. 

Po tym czasie odlej płyn, szybko przepłucz cukinię pod bieżącą wodą i osusz. Tak przygotowana nadaje się do smażenia, duszenia czy pieczenia. Ten sam trik działa na lekko gorzkie ogórki, dynię, patisony oraz bakłażany.

Getty/iStock Peter Blottman Photography