Gdy nie wiem, z czym podać zupę, to robię do niej lane kluseczki. Ostatnio postanowiłam wypróbować ich wersję bez jajka i to był strzał w dziesiątkę. Wyszły mięciutkie i puszyste, smakowały całej rodzinie. Nie dodaję do nich żadnych wyszukanych składników, tylko robię z 3, które na pewno masz w kuchni. Przepis na nie jest prosty i zawsze wychodzi.
3 składniki na lane kluski
Jajko pełni w kluskach lanych funkcję spoiwa, nadając ciastu sprężystość. Może jednak sprawić, że kluski staną się twardawe. Z tego powodu można je z powodzeniem pominąć. Do przygotowania idealnych, miękkich klusek wystarczą tylko trzy podstawowe składniki, które na pewno masz w kuchni: mąka pszenna, woda i sól. Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych dodatków, takich jak mąka ryżowa czy kukurydziana. Kluczem do sukcesu jest bowiem użycie gorącej wody (jak do ciasta pierogowego). Zaparzenie mąki zapewni ciastu wyjątkową miękkość i delikatność.
Konsystencja ciasta na lane kluski bez jajka
Ciasto na lane kluski bez jajka jest nieco trudniejsze do przygotowania. Musisz dobrze wyczuć odpowiednią jego gęstość, by kluski nie rozpadły się w trakcie gotowania lub nie wyszły twarde jak podeszwa. Ciasto bez jajka powinno mieć konsystencję gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli nie jesteś pewna, czy twoje ciasto jest idealne, zrób prosty test. Ugotuj na próbę kilka kluseczek w garnku. Jeśli nie rozpadną się, tworząc kleik i nie wyjdą gumowate, to znak, że możesz gotować całość. Natomiast jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj do niego 2-3 łyżki mąki. Rób to stopniowo, aby nie przesadzić. Jeśli natomiast jest za rzadkie, wlej do niego 2-3 łyżki gorącej wody. W ten sposób będziesz panowała nad jego konsystencją i zrobisz idealne lane kluseczki, które skradną, nie tylko twoje, serce.
Przepis na lane kluski bez jajka
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, wsyp sól i wlej gorącą wodę. Wymieszaj składniki łyżką, aż powstanie gęsta, ale lejąca się masa. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany lub bardzo gęstego ciasta na naleśniki (jeśli będzie za rzadkie, to kluseczki rozpadną się podczas gotowania).
- W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gdy zacznie kipieć, niewielkim strumieniem wlewaj ciasto do wody (używam zwykle do tego lejka, by kluseczki wyszły podobnej wielkości). Wymieszaj je łyżką w garnku.
- Gotuj je przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.
- Wyjmij z wody łyżką cedzakową i podawaj jako dodatek do zup lub sosów.
















