To przepis idealny dla fanów kopytek, leniwych czy gnocchi. Delikatne kluseczki bez grama ziemniaków smakują obłędnie posypane jedynie dobrym serem żółtym. Przygotujesz je w bardzo prosty sposób, a ich bazą jest pieczona dynia. Dlatego, zanim zabierzesz się do przygotowywania tych kluseczek, pokrój dynię na kawałki, ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny. Miękką dynię zmiksuj na gładkie puree i ostudź. Teraz możesz przygotować pyszne włoskie kluseczki.
Jak zrobić kluseczki po włosku?
Moje ulubione kluseczki po włosku to gnocchi. Choć w smaku przypominają one nasze kopytka, to są nieco delikatniejsze i lżejsze. Dodaje się do nich mniej mąki, co wpływa na konsystencję klusek. Jesienią nie robię gnocchi z ziemniaków, a z dyni. We Włoszech znane są one pod nazwą gnocchi alla friulana. Ich obowiązkowym składnikiem jest gałka muszkatołowa (użyłam mielonej, ale świeża będzie jeszcze lepsza). Dyniowe gnocchi możesz podać jedynie z masłem szałwiowym (jak tradycyjni Włosi) lub z dowolnym sosem. Pasuje do nich zarówno mięsny, pomidorowy, jak i śmietanowy.
Kluseczki z dyni zrobisz w bardzo prosty sposób. Najpierw przygotuj ciasto dyniowe, łącząc upieczoną dynię z jajkiem, mąką i przyprawami. Ciasto na kluseczki jest bardzo delikatne i trudniej się z nim pracuje, jednak staraj się nie dosypywać więcej mąki, inaczej kluseczki będą bardziej przypominać polskie kopytka niż włoskie gnocchi. Uformuj z niej wałek i ugotuj w osolonej wodzie.
Adobe Stock, raimunda-losantos
Przepis na dyniowe kluseczki
Składniki:
- 250 g puree z dyni
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz i sól do smaku
- 250 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż pieczoną dynię, wbij jajko, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Wymieszaj całość łyżką, aż powstanie jednolita masa.
- Do dyniowej masy wsyp mąkę. Wymieszaj całość widelcem. Z powstałego ciasta uformuj wałek. Ciasto jest delikatne i dość luźne, ale nie dodawaj do niego więcej mąki, inaczej kluseczki wyjdą twardawe. Jeśli masz problem z uformowaniem masy w wałek, podsyp ciasto odrobiną mąki ziemniaczanej.
- Wałek lekko spłaszcz i pokrój go na niewielkie kluseczki. Pamiętaj, że im mniejsze kluseczki, tym krócej trzeba je gotować.
- W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj do niej partiami kluseczki dyniowe. Gotuj nie dłużej niż przez minutę od momentu wypłynięcia. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.
- Przed podaniem podsmaż kluseczki na klarowanym maśle i posyp tartym serem żółtym.
















