To przepis idealny dla fanów kopytek, leniwych czy gnocchi. Delikatne kluseczki bez grama ziemniaków smakują obłędnie posypane jedynie dobrym serem żółtym. Przygotujesz je w bardzo prosty sposób, a ich bazą jest pieczona dynia. Dlatego, zanim zabierzesz się do przygotowywania tych kluseczek, pokrój dynię na kawałki, ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny. Miękką dynię zmiksuj na gładkie puree i ostudź. Teraz możesz przygotować pyszne włoskie kluseczki.

Jak zrobić kluseczki po włosku?

Moje ulubione kluseczki po włosku to gnocchi. Choć w smaku przypominają one nasze kopytka, to są nieco delikatniejsze i lżejsze. Dodaje się do nich mniej mąki, co wpływa na konsystencję klusek. Jesienią nie robię gnocchi z ziemniaków, a z dyni. We Włoszech znane są one pod nazwą gnocchi alla friulana. Ich obowiązkowym składnikiem jest gałka muszkatołowa (użyłam mielonej, ale świeża będzie jeszcze lepsza). Dyniowe gnocchi możesz podać jedynie z masłem szałwiowym (jak tradycyjni Włosi) lub z dowolnym sosem. Pasuje do nich zarówno mięsny, pomidorowy, jak i śmietanowy. 

Kluseczki z dyni zrobisz w bardzo prosty sposób. Najpierw przygotuj ciasto dyniowe, łącząc upieczoną dynię z jajkiem, mąką i przyprawami. Ciasto na kluseczki jest bardzo delikatne i trudniej się z nim pracuje, jednak staraj się nie dosypywać więcej mąki, inaczej kluseczki będą bardziej przypominać polskie kopytka niż włoskie gnocchi. Uformuj z niej wałek i ugotuj w osolonej wodzie. 

Adobe Stock, raimunda-losantos

Przepis na dyniowe kluseczki

Składniki:

  • 250 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku
  • 250 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż pieczoną dynię, wbij jajko, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Wymieszaj całość łyżką, aż powstanie jednolita masa.
  2. Do dyniowej masy wsyp mąkę. Wymieszaj całość widelcem. Z powstałego ciasta uformuj wałek. Ciasto jest delikatne i dość luźne, ale nie dodawaj do niego więcej mąki, inaczej kluseczki wyjdą twardawe. Jeśli masz problem z uformowaniem masy w wałek, podsyp ciasto odrobiną mąki ziemniaczanej.
  3. Wałek lekko spłaszcz i pokrój go na niewielkie kluseczki. Pamiętaj, że im mniejsze kluseczki, tym krócej trzeba je gotować.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj do niej partiami kluseczki dyniowe. Gotuj nie dłużej niż przez minutę od momentu wypłynięcia. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.
  5. Przed podaniem podsmaż kluseczki na klarowanym maśle i posyp tartym serem żółtym.