Remigiusz Rączka odwiedził jesienią Rudziniec koło Gliwic, gdzie przypichcił razem z szefem kuchni z miejscowej restauracji „Leśna Perła" same smakołyki. Wśród różnych ciekawych propozycji znalazły się między innymi dyniowe kluski śląskie, które, choć wyszły spod rąk profesjonalistów, są banalne do wykonania i można bez problemu odtworzyć je w domu.
Wystarczy lekko podkręcić tradycyjny przepis, żeby w świetny sposób urozmaicić wrześniowe menu. Oprócz dyni kluski mają jeszcze jeden nietypowy składnik – pastę curry – dzięki czemu są lekko pikantne i mają jeszcze bardziej wyrazistą barwę.
Jak przygotować purée z dyni na kluski?
Baza na te atrakcyjne jesienne kluski śląskie jest w gruncie rzeczy bardzo prosta. Wystarczy ugotować ziemniaki tak jak zwykle (najlepiej mączyste, typu B lub C), a do tego przyrządzić jeden dodatkowy składnik – purée z dyni. Dobrze jest sięgnąć po dynię hokkaido lub muszkatołową, które mają intensywnie pomarańczowy miąższ oraz lekko orzechowy, a niekiedy melonowy posmak. Wybieraj zwarte, dojrzałe warzywo, któremu nie brakuje aromatu, żeby nie tylko zmienić kolor klusków, ale także nadać im prawdziwie jesienny profil smakowy.
Obierz dynię i wyjmij z niej gniazda nasienne (pestki możesz zachować, po wysuszeniu są świetną dekoracją dań). Pokrój miąższ w grubą kostkę i połóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez około 30 minut w 190°C. Czas może się trochę różnić w zależności od odmiany oraz od tego, w jakie cząstki pokroisz warzywo. Sprawdź je widelcem – jeśli z łatwością wchodzi w miąższ, to znaczy, że dynia jest gotowa.
Następnie zmiel ją za pomocą blendera lub przetrzyj przez gęste sito. Powinien powstać gładki mus. Jeśli podcieka wodą, krótko go odparuj w rondlu na ogniu, żeby nie trzeba było dodawać zbyt dużo mąki. Do przepisu z programu Rączki potrzebujesz 300 g purée (mniej więcej połowa średniej dyni).
Kluski śląskie z dodatkiem dyni – przepis
Składniki:
- 300 g purée z dyni
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki pasta curry
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odsącz je i odparuj, po czym przepuść przez praskę. Przygotuj purée z dyni według instrukcji podanej powyżej. Połącz oba składniki.
- Rozmąć jajko z pastą curry (najlepiej sprawdzi się czerwona pasta, która jeszcze lekko podkręci kolor klusków). Ten składnik można opcjonalnie pominąć bez szkody na konsystencję ciasta – wpływa jedynie na smak.
- Dodaj do ziemniaków i dyni jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa
- Lekko zwilż dłonie i formuj w nich kulki z masy. Możesz w środku zrobić dziurkę palcem, ale nie musisz – niektóre wersje klusek śląskich nie mają wgłębienia.
- Wrzuć kluski na lekko osolony wrzątek. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze przez kilka minut, po czym wyciągnij łyżką cedzakową. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Do czego podać dyniowe kluski śląskie?
Restauracja, którą odwiedził Remigiusz Rączka, specjalizuje się w daniach z dziczyzny, dlatego kucharze przyrządzili wspólnie kotlety z sarny i podali je z dyniowymi kluskami śląskimi. Do tego jeszcze sos śmietanowy ze skorzonery i rydze smażone na maśle klarowanym – tak oto powstało niesamowite jesienne danie.
Ale to tylko jedna z wielu kombinacji, które można tworzyć z tymi pomarańczowymi kluseczkami. Możesz wykorzystać je w kuchni jak klasyczne – na przykład podać z roladą, gęstym mięsnym sosem i modrą kapustą. Świetnie smakują także z prostą okrasą z boczku i cebulki albo z kwaśną śmietaną. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie leśnych grzybów, kiedy obrodzą we wrześniu. Nie muszą być to rydze – równie dobrym towarzystwem dla dyniowych kulek będą kurki lub podgrzybki.
Źródło: youtube.com/@raczkagotuje1081

















