Wiedeńskie placki ziemniaczane są ultra chrupiące dzięki temu, że przyrządza się je z ziemniaków startych na grube wiórki. Serwowanie ich z cukrem nie brzmi jak dobry pomysł - Austriacy podają je ze śledziem i kwaśną śmietaną, okraszone sporą warstwą cebulki.
Popularna jest również wersja z wędzonym łososiem. Ja układam chrupiące placuszki w zgrabną piramidkę. Nie żałuję też szczypiorku. Rodzina dosłownie nie może się ich nachwalić.
Przepis na wiedeńskie placki ziemniaczane
Składniki:
- 8 sporych ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: inne przyprawy, np. słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Potem opłucz starte ziemniaki pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Dzięki temu skrobia z ziemniaków zostanie usunięta.
- Mocno odciśnij ziemniaki w dłoniach. Osusz jeszcze raz na papierowym ręczniku.
- Starte ziemniaki dopraw do smaku - na pewno solą i pieprzem, a jeśli masz ochotę to również innymi przyprawami.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Gdy tłuszcz będzie porządnie rozgrzany, przejdź do smażenia placków. Nabieraj łyżką porcje masy i formuj placki o grubości mniej więcej 1 cm.
- Placki wiedeńskie smaż na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione. Na każdy placek kładź po kawałeczku masła.
- Ułóż placki na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z tłuszczu.
Jak podawać placki ziemniaczane po wiedeńsku?
Aby zamienić takie placki ziemniaczane w sycące danie obiadowe, możesz podać je z jajkiem sadzonym. Dobrze sprawdzi się też wsomniana już wersja ze śledziem - np. takim w oleju albo marynowanym w śmietanie. Świetnie będą smakować również z łososiem wędzonym albo ikrą.
Koniecznie zadbaj też o dodatek kwaśnej śmietany. Ostatnio przyrządziłam również wersję z guacamole i warzywami grillowanymi. Myślę, że dobrze sprawdzi się też hummus - albo klasyczny z ciecierzycy, albo letni wariant z bobu. Niezbędny jest dodatek zieleniny - posiekanego szczypiorku, koperku albo natki pietruszki. A może żółty ser? Weź najzwyklejszą goudę albo mozzarellę, a stworzysz ciekawe połączenie smaków.
Co można zmienić w tym klasycznym przepisie?
Cóż, sam przepis nie daje może wielkiego pola do zmian. Nie musisz smażyć placków na oliwie - możesz sięgnąć po zwykły olej rzepakowy albo słonecznikowy.
Samą masę możesz urozmaicić dodatkiem przypraw - jeśli sypniesz szczodrze ziół suszonych, placki zmienią zupełnie swoje oblicze. Ja czasem dodaję większą szczyptę curry, aby nadać im ciekawszego posmaku.
















