Biały, fioletowy czy liliowy bez lilak właśnie teraz kwitnie. Wystarczy przejść obok kwitnących krzewów by poczuć intensywny i niepowtarzalny zapach, jedyny w swoim rodzaju. Najczęściej urywamy gałązki i wstawiamy piękne kwiaty do wazonu. Ale mało kto wie, że bez jest jadalny i oprócz syropu, czy dżemu można z niego przygotować orzeźwiającą lemoniadę, która dzięki specjalnemu przygotowaniu naturalnie bąbelkuje.

Bez lilak właśnie teraz kwitnie najobficiej. Kwiaty są już rozwinięte, dorodne i pełne aromatu. To jedyny moment, żeby je zebrać i zrobić z nich nie tylko syrop, czy dżem, ale też wybitnie dobrą lemoniadę, która dzięki naturalnej fermentacji ma bąbelki jak w szampanie.
Wszystko odbywa się na zimno, bez dostępu tlenu, dzięki czemu cały aromat kwiatów bzu zostaje w butelce, a po otwarciu aż odurza zapachem.

Składniki na lemoniadę z bzu lilaka

Aby przygotować musującą lemoniadę z bzu wystarczy zebrać kwiaty bzu lilaka, dodać cytrynę, cukier i zalać wodą. Kwiaty najlepiej zebrać w suchy, ciepły dzień, by zachowały cały swój aromat. Wybieraj te, które pachną najintensywniej. Liczą się jednak proporcje i czas, więc zobacz, jak to zrobić najlepiej.

  • 8-10 kwiatostanów bzu (najlepiej fioletowego, mocno pachnącego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody (zimna lub letnia, nie gorąca)

Przygotowanie lemoniady z bzu lilaka

  1. Kwiaty bzu oberwij dokładnie, połóż na chwilę na kartce, by "wypędzić" ewentualne owady. Kwiaty wrzuć do butelki. 
  2. Połowę cytryny pokrój na plasterki, a z drugiej połowy wyciśnij sok. Wrzuć do butelki plasterki cytryny i wlej sok. 
  3. W wodzie rozpuść cukier i słodką mieszanką zalej kwiaty bzu. Zakręć butelkę i odstaw na 1-2 tygodnie. 
  4. Po tym czasie lemoniada będzie gotowa. Po otwarciu otrzymacie cudownie bąbelkujący, aromatyczny napój o aromacie bzu.

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu

Bardzo podobnie można przygotować bąbelkująca lemoniadę z kwiatów czarnego bzu. W tym wypadku kwiatów można zebrać dużo mniej, 3-4 kwiatostany, bo są bardziej intensywne. Przed włożeniem do butelki można kwiaty zalać słodką wodą w garnku i zostawić 1-3 dni przykryte ściereczką. Dopiero potem należy odfiltrować zawartość do butelek, zakręcić i pozostawić na 1-2 tygodnie. Ale jeśli nie macie czasu, możecie postępować tak samo, jak w przypadku bzu lilaka, bo lemoniada powstanie też z kwiatów od razu zalanych w butelce.

źródło: trocheinnacukiernia.home.blog