Gdy pierwszy raz uszykowałam rybę po grecku bez ryby, dopiero pod dłuższej chwili degustacji rodzina zorientowała się, że potrawa jest nieco inna niż zwykle, ale wszyscy ją chwalili. Dlaczego przygotowałam taką wersję? Bo wśród gości były osoby, które stosują dietę wegańską oraz dzieci, którym chciałam oszczędzić ryzyka natknięcia się na ości (po jednych świętach, gdy jeden z maluchów trafił na SOR z ością w migdałku). Przepis się sprawdził wyśmienicie, więc szczerze go polecam.
Więcej fajnych trików i pomysłów na dania świąteczne widziałam ostatnio na kanale messsengerowym MojegoGotowania.pl. Warto tam zajrzeć.
Jak zrobić rybę po grecku bez ryby?
Może nie wierzysz, ale można to danie przygotować tak, że nie tylko będzie wyglądać jak prawdziwa ryba po grecku, ale nawet smakiem będzie przypominać oryginał, choć nie będzie w nim ani grama ryby. Zastąpi ją podsmażany seler korzeniowy.
Aby kopia była jak najbliższa oryginałowi, najlepiej jest zawinąć plasterki selera w arkusze nori, które będą morskim, rybnym akcentem. To wodorosty używane zwykle do zawijania sushi. Można je kupić za kilkanaście złotych za 10 arkuszy. Jeśli jednak nie chcesz kupować nori, nie musisz. Potrawa bez wodorostów będzie i tak smaczna, choć mniej „rybna”.
W skład jarzynki do ryby po grecku mogą wchodzić różne warzywa. Ja zawsze dodaje pora, ale wiem, że nie wszyscy go dodają. Dlatego jeśli masz ulubiona kompozycję warzyw do tej potrawy, po prostu użyj własnego przepisu do przygotowania jarzynki.
Przepis na rybę po grecku bez ryby
Składniki:
- 3 średnie selery korzeniowe
- 4 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3-4 arkusze nori (opcjonalnie)
Składniki na jarzynkę:
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- biała część 1 pora
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka wody
- 2 łyżki octy i sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oleju
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- sól, cukier, papryka słodka mielona do smaku
Sposób przygotowania:
- Selery umyj, obierz ze skórki i przekrój na pół i każda połówkę skrój w plastry o grubości 1 cm.
- Włóż je do garnka, dodaj przyprawy (i arkusze nori, jeśli użyjesz), zalej wodą, aby plastry selera były przykryte i ugotuj. Powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane.
- Wyjmij plastry selera i osusz je.
- Podsmaż je na patelni z obu stron na złoto. Jeśli seler ma udawać rybę, owiń plastry w paski nori, obtocz w bułce tartej i obsmaż na złoto. Odłóż do wystudzenia.
- Pora przekrój wzdłuż na pół i posiekaj w poprzek – powstaną paseczki.
- Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Cebulę posiekaj na półplasterki i rozdrobnij.
- Rozgrzej na patelni olej, wrzuć pora i cebulę i zeszklij ją. Dorzuć marchewkę i pietruszkę oraz przyprawy. Wlej pół szklanki wody i duś ok. 20 minut na małym ogniu.
- Dodaj do warzyw koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Podsmażaj jeszcze 1-2 minuty.
- Na półmisku ułóż plastry usmażonego selera. Na nie wyłóż warzywa, przykrywając dokładnie selera. Udekoruj zieleniną.
AdobeStock, New Africa

















