Gdy nie mam czasu na długie przygotowania przed świętami (a prawie zawsze mi go brakuje), zamiast ryby po grecku robię ją po portugalsku. Smakuje podobnie, choć pracy przy niej zdecydowanie mniej. Pamiętam, gdy pierwszy raz postawiłam ją na świątecznym stole. Byłam pełna obaw, bo do klasyki to jej daleko, jednak ilość komplementów, jakie zebrałam, sprawiła, że robię ją co roku. 1 dodatek sprawia, że jest bardziej wyrazista i aromatyczna niż grecka.
Ryba po portugalsku, czyli z oliwkami
Choć oliwki mogą wydawać się dziwnym dodatkiem do ryby, to w tym przepisie pasują idealnie. Podkręcają jej smak, nadają wyrazistości i aromatu. Zazwyczaj dodaję zielone, jednak na początek polecam spróbować zrobić to danie z czarnymi. Są nieco delikatniejsze i mniej kontrastują z pozostałymi składnikami. Sama potrawa mocno nawiązuje do Portugalii, która jest światową stolicą dorsza (a to właśnie dorsz jest bazą tego dania). Przyrządza się go tam na setki sposobów, a z dodatkiem oliwy i pomidorów to już niemal klasyka. Co prawda trochę idę tu na skróty, dodając pomidory w puszce, jednak w Polsce zimą są one, moim zdaniem, zdecydowanie lepszym pomysłem niż świeże. Tak przygotowany sos podaję z usmażoną rybą, okraszając ją pokrojonymi w plasterki oliwkami. Polecam.
Przepis na rybę po portugalsku
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 500 g pomidorów z puszki (krojonych)
- 2 liście laurowe
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka masła
- 10 oliwek zielonych (ewentualnie czarnych)
Sposób przygotowania:
- Zacznij od sosu pomidorowego do ryby. Cebule obierz i pokrój w kosteczkę. Ząbki czosnku posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Smaż na niej cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek i smaż do lekkiego zrumienienia. Zalej całość pomidorami z puszki, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj liście laurowe i duś na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Mieszaj go od czasu do czasu.
- Następnie przygotuj rybę. Filety osusz ręcznikiem kuchennym (to szczególnie ważne, jeśli używasz rozmrożonej ryby, inaczej rozpadnie się na patelni). Skrop je delikatnie octem winnym, dopraw solą i pieprzem z dwóch stron. Odstaw na 15 minut. Po czym obtocz je w mące i smaż na pozostałych 3 rozgrzanych łyżkach oliwy do zrumieniania. Gdy przewrócisz rybę na drugą stronę, dodaj na patelnię masło.
- Usmażoną rybę wyłóż na półmisek. Na rybę ułóż sos pomidorowy. Całość udekoruj zielonymi oliwkami pokrojonymi w plasterki. Ryba po portugalsku dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
















