Chociaż Grecja niewiele ma wspólnego ze żłobkiem, siankiem i Bożym Narodzeniem, na polskich stołach ryba po grecku akurat w czasie tego święta trzyma się wciąż dość mocno. Tymczasem są „na rynku” znacznie ciekawsze pozycje i propozycje smakowe. Także z nieco zagranicznym sznytem!

Ryba po chińsku – w czym jest lepsza od ryby po grecku?

Weźmy taką rybę po chińsku. Niby składniki są tu dość podobne, co u greckiej kuzynki ,to jednak smak w ogóle jej nie przypomina. To zasługa trzech dodatków. Po pierwsze ananas. Owoce z puszki wprowadzają tu sporo przyjemnej słodyczy. Jeśli masz taką możliwość, dobrze jest poeksperymentować także ze świeżymi ananasami.

Dwa pozostałe składniki to sos sojowy i ocet ryżowy. Pierwszy z nich coraz mocniej rozpycha się w polskich kuchniach. To znacznie lepsza alternatywa dla kostki rosołowej czy innych sztucznych polepszaczy smaku. Z kolei ocet ryżowy to azjatycki patent na lekkie zakwaszenie całości. Jeśli nie spotkałeś go w swoim sklepie, śmiało zastąp go zwykłym octem. 

Przepis na rybę po chińsku

Składniki:

  • ok. 1 kg filetów rybnych
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka ananasa (bez zalewy)
  • 1 szklanka bulionu
  • ok. 5 łyżeczek octu (najlepiej ryżowego, ale może być zwykły)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól 
  • pieprz 
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Rybę pokrój w kawałki o długości ok. 3-4 cm. Skrop ją cytryną. Przygotuj ciasto do zapanierowania ryby. Do głębokiego naczynia wbij jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, dopraw solą i pieprzem. Włóż do tak przygotowanego ciasta kawałki ryby i dokładnie nie w nim obtocz. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu i odsączaj na ręczniku papierowym.
  2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i pokrój w piórka, paprykę w nieduże paski, podobnie ananasa. Czosnek pokrój drobno. 
  3. Podsmaż na patelni cebulę z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, a następnie paprykę. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj ananasa, podlej całość odrobiną bulionu i soku z tego owocu (z puszki), dodaj koncentrat pomidorowy. Wlej ocet, sos sojowy. Dopraw pieprzem i solą. Na koniec lekko zagęść rozpuszczoną w wodzie łyżeczką mąki ziemniaczanej.
  4. W głębokim naczyniu ułóż warstwami usmażoną rybę i warzywa. Podawaj na zimno lub na ciepło – danie można odpiec na gorąco, jeśli było przygotowane w naczyniu żaroodpornym.

Smacznego!