Ogórki kiszone kocha w każdej postaci prawie cała Polska. Są tu jednak pewne wyjątki – wśród nich znajduję się między innymi ja. Mam z kiszonymi taki problem, że w rodzinnym domu, w dzieciństwie jadłem je w wyjątkowo ostrym wydaniu. Przez lata wydawało mi się, że „ten typ tak ma” i na ostro-kwaśny smak dobrze zakiszonego ogórka nie ma rady...

Co się stanie, gdy doda się za dużo czosnku do ogórków kiszonych?

Tymczasem po wypróbowaniu ogórków w różnych wydaniach i z różnych przepisów okazało się, że czynnikiem decydującym o zbyt ostrym smaku był czosnek i chrzan – moja mama lubowała się we wpychaniu większej ich ilości do każdego słoiczka, co miało swój nie do końca fortunny efekt.

Jaki? Dodatki wręcz przesadnie dominowały nad smakiem ogórków, chociaż trzeba przy okazji przyznać, że rzeczywiście spełniały swoje drugie zadanie i mamine kiszone faktycznie zazwyczaj były twarde i chrupiące.

Ile czosnku trzeba dodawać do ogórków kiszonych?

Niestety odpowiedź na to pytanie nie może być jednoznaczna. Odpowiednia ilość czosnku do ogórków kiszonych to w standardowym wydaniu od 1 do 2 ząbków na 1 litr zalewy do ogórków. To w praktyce z kolei oznacza, że do litrowego słoika upchanego już ogórkami trzeba włożyć 1 ząbek czosnku, nie więcej. Tyle teoria, a co z praktyką?

Wydawałoby się, że taka proporcja zamyka temat. Ale czosnek czosnkowi nierówny. Chodzi tu o rozmiary poszczególnych ząbków, które mogą się znacząco różnić. To jednak nie wszystko. Jedna główka czosnku może być znacznie ostrzejsza w smaku niż druga. Zależy to od sposobu jego przechowywania, odmiany, a także tego jak jest młody. Dlatego też trzeba brać to pod uwagę podczas dokładania ząbków do swoich słoiczków z przetworami.

Ile chrzanu dodawać do ogórków kiszonych?

Dużo łatwiej sprawa wygląda za to w przypadku chrzanu. Tutaj wystarczy dodać jeden mały kawałeczek (ok. 2-3 cm długości) tego korzenia na 1-litrowy słój. Tyle stanowczo wystarczy, by nieco podkręcić ostrość, a jednocześnie nie przedobrzyć .

Jaki z tego wszystkiego wniosek w kontekście kiszenia ogórków? Czosnek i chrzan są rzeczywiście ważnymi dodatkiem i składnikami całego procesu, ale nigdy nie powinno się przesadzać z ich ilością.