Ostatnio na naszym kanale redakcyjnym widziałam świetny przepis na maślane ciasto po włosku. Zainspirowało mnie to do poszukiwania innego przepisu na maślane ciasto, i tak trafiłam na boterkoek, czyli holenderskie ciasto z masłem. Przepis na nie jest bardzo prosty, a zachwyca już od pierwszego kęsa. Jest bardzo wilgotne, miękkie, słodkie i delikatne. A dodatkowo zrobisz je w 1 misce bez ubijania.
Boterkoek, czyli holenderski sposób na maślane ciasto
Już sama nazwa tego ciasta wskazuje, że zawiera ono bardzo dużo masła (dosłownie boterkoek to ciasto maślane). Daje się go tu niemal tyle samo, co mąki. Dzięki temu jest nie tylko pyszne, ale również bardzo delikatne. Dodatkowo zawiera sporo cukru, który nie tylko odpowiada za smak, ale także sprawia, że ciasto ma chrupiącą z wierzchu skórkę, a w środku pozostaje wilgotne i miękkie. W Holandii często traktowane jest nie jako ciasto, ale ciasteczko. Piecze się je w niskiej formie (niewiele rośnie) i z wyglądu nie przypomina puszystych ciast, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Jednak zapewniam, że raz spróbowane, na stałe zagości w twoim menu. To takie ciasto, o którym się nie zapomina.
Przepis na maślane ciasto po holendersku
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 225 g drobnego cukru
- ¼ łyżeczki soli kuchennej
- 225 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko (roztrzepane)
- płatki migdałów (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż dno formy do tarty o średnicy 23 cm lub tortownicy papierem do pieczenia.
- W dużej misce lub misie miksera wymieszaj mąkę pszenną, drobny cukier i szczyptę soli.
- Dodaj masło i palcami lub mieszadłem miksera wymieszaj składniki, aż nie będzie grudek.
- Do ciasta dodaj roztrzepane jajko (odłóż łyżkę na dekorację). Wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wygładź wierzch.
- Posmaruj górę ciasta odłożonym jajkiem. Widelcem zrób kratkę na cieście. Jeśli chcesz, to posyp płatkami migdałów.
- Piecz, aż brzegi i wierzch ciasta będą złocistobrązowe, około 20-25 minut. Całkowicie ostudź w formie.
- Pokrój i podawaj.
Co dodać do holenderskiego ciasta maślanego?
Podstawowa wersja tego ciasta to tylko 5 składników, ale Holendrzy często urozmaicają jego smak, dodając do niego proste dodatki. Najczęściej wierzch ciasta ozdabiają płatkami migdałów, które nadają ciastu dodatkową chrupkość. Innym sposobem na podkręcenie smaku jest dodatek skórki otartej z cytryny do masy lub łyżeczka ekstraktu migdałowego. Jeśli masz je pod ręką, to warto je dodać, ale na początek naprawdę polecam wersję podstawową, która jest bardzo maślana i pyszna.
















