Torta di mele, czyli ciasto z jabłkami po włosku, to znany w całej Italii wypiek. I choć każdy region ma swój ulubiony przepis, to wszystkie łączy prostota wykonania i niesamowity maślany smak puszystego ciasta. Aż dziw, że nie trzeba tu niczego ubijać, zagniatać czy blendować. To ciasto ponoć najlepiej smakuje następnego dnia, ale nie miałam okazji się o tym przekonać. W moim domu znika błyskawicznie.
Włoskie ciasto z jabłkami
To niby zwykłe ciasto kryje w sobie dodatek, który sprawia, że smakuje i pachnie niesamowicie. Mianowicie do jabłek dodaje się sok wyciśnięty z pomarańczy oraz cytryny, a dodatkowo skórkę otartą z tych owoców. Dzięki temu jabłka nie tylko nie ciemnieją, zanim zostaną dodane do ciasta, ale również mają cytrusowy smak i aromat. Ten prosty dodatek świetnie podkreśla smak słodkich jabłek. Do ciasta z jabłkami po włosku warto wybrać twardsze odmiany, które nie rozpadną się podczas pieczenia. Antonówka, szara reneta czy golden delicious świetnie się tu sprawdzą. Pokrój je w cienkie plasterki i wymieszaj z prościutkim ciastem maślanym.
Adobe Stock, andrey gonchar
Przepis na ciasto z jabłkami po włosku
Składniki:
- 4 jabłka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 100 g cukru
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 1 laska wanilii (możesz zamienić na opakowanie cukru waniliowego)
- 80 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 16 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj jabłka. Obierz je ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
- Przełóż je do miski i dodaj do nich skórkę tartą z cytryny i pomarańczy oraz sok wyciśnięty z tych owoców (przed otarciem porządnie je umyj w ciepłej wodzie lub sparz wrzątkiem). Wymieszaj jabłka z sokiem i skórką, odstaw na bok.
- Do oddzielnej miski wbij całe jajka oraz wsyp cukier. Laskę wanilii przekrój wzdłuż. Wyskrob z niej ziarenka i dodaj je do jajek. Wymieszaj całość trzepaczką, aż powstanie jednolita masa (nie trzeba ich ubijać).
- Masło pokrój w kostkę i roztop je w rondelku. Ostudź i dodaj do masy jajecznej.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i solą. Wsyp ją do ciasta. Wymieszaj delikatnie.
- Na koniec dodaj do masy jabłka i wymieszaj do połączenia.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp mąką.
- Przełóż do niej ciasto i wyrównaj wierzch.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut, aż będzie rumiane.
- Gotowe ciasto pozostaw do lekkiego przestygnięcia w piekarniku na 10 minut. Studź na kratce. Możesz udekorować je cukrem pudrem.
















