Torta di mele, czyli ciasto z jabłkami po włosku, to znany w całej Italii wypiek. I choć każdy region ma swój ulubiony przepis, to wszystkie łączy prostota wykonania i niesamowity maślany smak puszystego ciasta. Aż dziw, że nie trzeba tu niczego ubijać, zagniatać czy blendować. To ciasto ponoć najlepiej smakuje następnego dnia, ale nie miałam okazji się o tym przekonać. W moim domu znika błyskawicznie.

Włoskie ciasto z jabłkami

To niby zwykłe ciasto kryje w sobie dodatek, który sprawia, że smakuje i pachnie niesamowicie. Mianowicie do jabłek dodaje się sok wyciśnięty z pomarańczy oraz cytryny, a dodatkowo skórkę otartą z tych owoców. Dzięki temu jabłka nie tylko nie ciemnieją, zanim zostaną dodane do ciasta, ale również mają cytrusowy smak i aromat. Ten prosty dodatek świetnie podkreśla smak słodkich jabłek. Do ciasta z jabłkami po włosku warto wybrać twardsze odmiany, które nie rozpadną się podczas pieczenia. Antonówka, szara reneta czy golden delicious świetnie się tu sprawdzą. Pokrój je w cienkie plasterki i wymieszaj z prościutkim ciastem maślanym.

Adobe Stock, andrey gonchar

Przepis na ciasto z jabłkami po włosku

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 100 g cukru
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 laska wanilii (możesz zamienić na opakowanie cukru waniliowego)
  • 80 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 16 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj jabłka. Obierz je ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Przełóż je do miski i dodaj do nich skórkę tartą z cytryny i pomarańczy oraz sok wyciśnięty z tych owoców (przed otarciem porządnie je umyj w ciepłej wodzie lub sparz wrzątkiem). Wymieszaj jabłka z sokiem i skórką, odstaw na bok. 
  3. Do oddzielnej miski wbij całe jajka oraz wsyp cukier. Laskę wanilii przekrój wzdłuż. Wyskrob z niej ziarenka i dodaj je do jajek. Wymieszaj całość trzepaczką, aż powstanie jednolita masa (nie trzeba ich ubijać).
  4. Masło pokrój w kostkę i roztop je w rondelku. Ostudź i dodaj do masy jajecznej. 
  5. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i solą. Wsyp ją do ciasta. Wymieszaj delikatnie.
  6. Na koniec dodaj do masy jabłka i wymieszaj do połączenia. 
  7. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp mąką.
  8. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj wierzch. 
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut, aż będzie rumiane.
  10. Gotowe ciasto pozostaw do lekkiego przestygnięcia w piekarniku na 10 minut. Studź na kratce. Możesz udekorować je cukrem pudrem.