Ostatnio zepsuł mi się mikser i szukałam inspiracji do przygotowania pysznego ciasta, które nie wymaga miksowania. Całe szczęście w kuchennej szafce czekała cierpliwie - idealna na takie okazje - niezniszczalna makutra po mojej babci Zosi. To taka ciężka, gliniana misa ze żłobieniami wewnątrz. Poza makutrą, z pomocą przyszedł mi kanał messenger serwisu Mojegotowanie.pl, gdzie wydawczyni Marta zamieszcza najlepsze, starannie wyszukane przepisy naszych redaktorek oraz kulinarnych celebrytów. Wpadła mi w oko receptura na ciasto ucierane ze śliwkami. Taki wypiek bez problemu można przygotować w makutrze. Ponieważ nie miałam akurat mąki ziemniaczanej, którą znalazłam na liście składników tamtego przepisu, przeszukałam swój ulubiony przepiśnik i znalazłam prościutkie, maślane ciasto z gruszkami. W sam raz, bo dojrzałe, słodkie gruszki wręcz czekają na wykorzystanie.
Jak zrobić maślane ciasto ucierane?
To jedno z prostszych ciast do przygotowania, więc o ile zadbasz o jakość wszystkich składników, nie napotkasz tu żadnych trudności. Wszystkie użyte produkty muszą być w temperaturze pokojowej. Nabiał i jajka wyjmij z lodówki minimum 2 godziny wcześniej. Tylko do kruszonki masło powinno być zimne.
Ja upiekłam ten deser z dojrzałymi lukasówkami, ale równie dobrze sprawdzą się jesienne jabłka. Możesz też użyć nektarynek, brzoskwiń albo świeżego ananasa (nie z puszki). Sprawdzą się też drobne owoce jagodowe, np. borówki czy maliny. Nie polecam tylko dodawać owoców mrożonych, bo nadmiar soku nawet po ich rozmrożeniu i odcedzeniu może spowodować zakalec.
Ciasto bez problemu zrobisz z pomocą miksera, albo, jak ja, w makutrze. Kruszonkę wystarczy rozetrzeć w palcach. Możesz do niej dodać mielone migdały, jeśli chcesz osiągnąć jeszcze lepszy smak wypieku.
Redakcja Mojegotowanie.pl
Przepis na maślane ciasto ucierane z gruszkami
Składniki (na blaszkę 25 cm × 35 cm):
Na ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka „zerówki”
- 130 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na kruszonkę:
- 100 g zimnego masła
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 500 g dojrzałych gruszek obranych i pokrojonych w kostkę
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło zmiksuj (lub utrzyj) z cukrem na jasną, puszystą masę.
- W międzyczasie dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając.
- Następnie dodaj mąkę pszenną, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia oraz śmietanę lub jogurt.
- Wymieszaj wszystko do połączenia się składników.
- Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Równomiernie ułóż na wierzchu pokrojone w kosteczkę gruszki.
- Przygotuj kruszonkę: mąkę, cukier i zimne masło rozetrzyj palcami, żeby powstałe małe grudki ciasta.
- Wierzch posyp kruszonką.
- Ciasto piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu maślane ciasto z gruszkami i kruszonką posyp lekko cukrem pudrem. Świetnym połączeniem smakowym jest też wymieszanie 2 łyżek cukru pudru z 1/2 łyżeczki od herbaty mielonego kardamonu i zwieńczenie gotowego wypieku taką posypką. Smacznego!















