Ostatnio zepsuł mi się mikser i szukałam inspiracji do przygotowania pysznego ciasta, które nie wymaga miksowania. Całe szczęście w kuchennej szafce czekała cierpliwie - idealna na takie okazje - niezniszczalna makutra po mojej babci Zosi. To taka ciężka, gliniana misa ze żłobieniami wewnątrz. Poza makutrą, z pomocą przyszedł mi kanał messenger serwisu Mojegotowanie.pl, gdzie wydawczyni Marta zamieszcza najlepsze, starannie wyszukane przepisy naszych redaktorek oraz kulinarnych celebrytów. Wpadła mi w oko receptura na ciasto ucierane ze śliwkami. Taki wypiek bez problemu można przygotować w makutrze. Ponieważ nie miałam akurat mąki ziemniaczanej, którą znalazłam na liście składników tamtego przepisu, przeszukałam swój ulubiony przepiśnik i znalazłam prościutkie, maślane ciasto z gruszkami. W sam raz, bo dojrzałe, słodkie gruszki wręcz czekają na wykorzystanie. 

Jak zrobić maślane ciasto ucierane?

To jedno z prostszych ciast do przygotowania, więc o ile zadbasz o jakość wszystkich składników, nie napotkasz tu żadnych trudności. Wszystkie użyte produkty muszą być w temperaturze pokojowej. Nabiał i jajka wyjmij z lodówki minimum 2 godziny wcześniej. Tylko do kruszonki masło powinno być zimne. 

Ja upiekłam ten deser z dojrzałymi lukasówkami, ale równie dobrze sprawdzą się jesienne jabłka. Możesz też użyć nektarynek, brzoskwiń albo świeżego ananasa (nie z puszki). Sprawdzą się też drobne owoce jagodowe, np. borówki czy maliny. Nie polecam tylko dodawać owoców mrożonych, bo nadmiar soku nawet po ich rozmrożeniu i odcedzeniu może spowodować zakalec. 

Ciasto bez problemu zrobisz z pomocą miksera, albo, jak ja, w makutrze. Kruszonkę wystarczy rozetrzeć w palcach. Możesz do niej dodać mielone migdały, jeśli chcesz osiągnąć jeszcze lepszy smak wypieku. 

Redakcja Mojegotowanie.pl

Przepis na maślane ciasto ucierane z gruszkami

Składniki (na blaszkę 25 cm × 35 cm): 

Na ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka „zerówki” 
  • 130 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na kruszonkę: 

  • 100 g zimnego masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru 

Dodatkowo:

  • 500 g dojrzałych gruszek obranych i pokrojonych w kostkę 

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło zmiksuj (lub utrzyj) z cukrem na jasną, puszystą masę. 
  2. W międzyczasie dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając. 
  3. Następnie dodaj mąkę pszenną, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia oraz śmietanę lub jogurt. 
  4. Wymieszaj wszystko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Równomiernie ułóż na wierzchu pokrojone w kosteczkę gruszki. 
  7. Przygotuj kruszonkę: mąkę, cukier i zimne masło rozetrzyj palcami, żeby powstałe małe grudki ciasta. 
  8. Wierzch posyp kruszonką. 
  9. Ciasto piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu maślane ciasto z gruszkami i kruszonką posyp lekko cukrem pudrem. Świetnym połączeniem smakowym jest też wymieszanie 2 łyżek cukru pudru z 1/2 łyżeczki od herbaty mielonego kardamonu i zwieńczenie gotowego wypieku taką posypką. Smacznego!