Przepis na jednogarnkowe spaghetti nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych ani specjalistycznego sprzętu. Wystarczy, jak sama nazwa wskazuje, tylko jedno naczynie – patelnia lub duży rondel. Nie musisz nawet oddzielnie gotować makaronu. Lista składników też nie jest skomplikowana, a tak naprawdę możesz wrzucić do środka to, co masz akurat w lodówce lub na działce. To świetna propozycja dla zapracowanych, zwłaszcza że przyrządzasz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Widzowie jednak ciągle są podzieleni i nie do końca kupują ten przepis. Sam sprawdź, czy warto go wykorzystać.

Dlaczego jednogarnkowe spaghetti budzi kontrowersje?

Niektórzy oburzają się na przepis, ponieważ Meghan Markle przyrządza makaron jak risotto. Czyli nie gotuje go w pierwszej kolejności w osolonym wrzątku, a wrzuca suche nitki od razu na patelnię. Potem spaghetti chłonie soki z warzyw i wodę dodaną już razem z resztą składników. Są miłośnicy i przeciwnicy takiego rozwiązania. Zaletą jest to, że makaron przechodzi smakami pozostałych składników potrawy i staje się kremowy. Nie jest już potrzebne robienie dodatkowego sosu. Wada natomiast zasadza się głównie na poprawnej technice – gdy wrzucasz nitki najpierw do wrzątku, masz większą kontrolę nad stopniem ich ugotowania, a przecież zawsze powinny być al dente. Chłonąc soki z patelni, mogą łatwo zamienić się w papkę

Jak zrobić makaron jednogarnkowy Meghan Markle?

Meghan Markle nie podaje co prawda w swoim programie dokładnych proporcji składników, ale oszacował je szef kuchni i twórca Danny Freeman (Danny Loves Pasta):

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 g spaghetti
  • 1 cytryna
  • 2–3 łodygi boćwiny lub jarmużu
  • 1 szczypta płatków chili
  • 1/2 szklanki rukoli
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe na duża patelnię. Dodaj czosnek. Szczodrze skrop oliwą i oprósz solą.
  2. Dorzuć od razu suchy makaron. Zetrzyj na niego skórkę z cytryny. Włóż posiekane łodygi zieleniny (boćwiny lub jarmużu, może być też botwina w wersji polskiej).
  3. Zalej wszystko gorącą wodą. Przykryj patelnię i duś makaron z dodatkami przez około 6 minut. 
  4. Zdejmij przykrywkę, dołóż liście zieleniny i gotuj jeszcze przez około 5 minut, do czasu gdy spaghetti będzie al dente.
  5. Wykończ potrawę świeżą rukolą, chili i parmezanem. Wymieszaj i serwuj od razu. 

Czy warto wypróbować przepis na spaghetti księżnej Sussexu?

Jednogarnkowy makaron to coś więcej niż tylko szybki obiad. To styl gotowania promowany przez Meghan Markle jako część jej codziennej rutyny i filozofii dbania o siebie oraz swoich bliskich. Przepis łączy wygodę, smak i zdrowe składniki. Jest to danie idealne dla każdego, kto chce gotować prosto, ale niebanalnie. Można tu wykorzystać swoje ulubione składniki, także sezonowe, na przykład szparagi, botwinę, a nawet młodą kapustę. 

Zaletą przepisu jest to, że nie wymaga wielu naczyń, co znacząco upraszcza sprzątanie po gotowaniu. Dla osób, które nie lubią zmywać lub po prostu mają mało czasu, to duży atut.

Jednak jeśli lubisz idealnie ugotowany makaron, musisz liczyć się z tym, że tą techniką niekoniecznie będzie zrobiony w punkt, poza tym obfitość dodatków może go nieco przytłoczyć.

Źródło: instagram.com/dannylovespasta