Można udawać, że serniki i szarlotki mają coś do gadania, ale tak naprawdę piernik jest niekwestionowanym królem świątecznych wypieków. Wersja z kremem z kaszy manny, choć nie należy do najbardziej tradycyjnych, dzierży berło równie zasłużona. Nie trzeba pluć sobie w brodę, że nie wstawiło się ciasta już 6 tygodni wcześniej, bo prosty wypiek, który można zrobić nawet dzień przed świętami, jest słodziutką nagrodą za lenistwo. Masa grysikowa przypomina budyniową, ale jest o wiele prostsza, sam piernik pachnie korzennie jak należy, a całość dopełniają kwaskowe powidła. Cała rodzina będzie wyczekiwać deseru jak zbawienia.
Jak przygotować aksamitną masę grysikową?
Krem z kaszy manny jest prosty, szybki i przypomina dawniejsze, bezproblemowe desery, kiedy nikt nie musiał sięgać po „wspomagacze" z torebki, żeby otrzymać gęstą i pyszną masę do przełożenia ciasta. Trudno go zepsuć, w przeciwieństwie do innych, podobnych dodatków, w których często powstają grudki. Trzeba tylko pamiętać o pewnych kwestiach:
- Na początku opłucz kaszę mannę pod zimna wodą.
- Zagotuj mleko i zmniejsz moc palnika. Wsypuj kaszę mannę stopniowo, łyżka po łyżce. Dzięki temu nie zacznie się zbijać.
- Mieszaj gotującą się kaszę raz po raz, by na bieżąco sprawdzać konsystencję. Kiedy wchłonie płyn i zgęstnieje, od razu zestaw z palnika i przełóż do świeżego naczynia.
- Przykryj kaszę tak, by folia stykała się z jej powierzchnią. Wtedy nie musisz się martwić, że powstanie kożuch. Wystudź do temperatury pokojowej.
- Wyjmij masło wcześniej z lodówki, by było miękkie. Powinno mieć tę samą temperaturę co kasza, żeby powstał gładki krem.
Piernik z kremem z kaszy manny i powidłami śliwkowymi – przepis
Składniki:
Na ciasto:
- 200 g miodu
- 200 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 3 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Na krem z kaszy manny:
- 1/2 l mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru (lub do smaku)
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Dodatkowo: ok. 200 g powideł śliwkowych
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania blatów piernikowych. Roztop masło w rondelku. Dodaj cukier, miód, kakao i przyprawę piernikową oraz cynamon. Mieszaj, podgrzewając, aż powstanie jednolita masa. Odstaw ją do przestudzenia.
- W oddzielnej misce wymieszaj mąkę i sodę.
- Dodawaj jajka, jedno po drugim, do masy piernikowej, za każdym razie miksując do całkowitego połączenia. Wsyp suche składniki i zagnieć ciasto. Schładzaj je w lodówce
- Podziel ciasto na 3 części i rozwałkuj je na prostokątne placki. Piecz oddzielnie w 160°C przez 30 minut.
- Ugotuj kaszę mannę na mleku według powyższych wskazówek. Wystudź. Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i wanilią na puch. Dodawaj stopniowo masę grysikową i miksuj. Powinien powstać jaśniutki, gęsty krem.
- Przełóż blaty piernikowe posmaruj je powidłami, a następnie masą z kaszy manny. Wstaw całość do lodówki, żeby krem dobrze połączył się z ciastem.
Pomysły na dekoracje do piernika
Do ozdoby piernika z kremem z kaszy manny najlepiej pasuje polewa czekoladowa. Możesz przyrządzić ją z kakao, cukru, masła i mleka lub postawić na klasyczny ganache. Czyli sięgnąć po tabliczkę czekolady (najlepiej gorzkiej), połamać ją w cząsteczki i zalać gorącą śmietaną kremówką (w proporcji 1:1). Oba sposoby dadzą ładne, błyszczące wykończenie, skorzystaj z tego, co masz akurat pod ręką.
Gdy masz już elegancką polewę, pora na posypkę. Świetnie sprawdzą się cukrowe gwiazdki lub śnieżynki, które nadadzą wypiekowi świątecznego charakteru, ale warto też wykorzystać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe – rozświetlą deser i dobrze komponują się z kremową masą z kaszy manny.

















