Nieskromnie przyznam na samym wstępie, że ten przepis na piernik to prawdziwe mistrzostwo świata. Robi się go banalnie prosto, bo przygotowanie opiera się głównie na łączeniu składników. Deser nie musi leżakować, jest dobry do jedzenia niemal natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Ba, "dobry" to chyba jednak mało powiedziane - to wybitny wypiek, wspaniale wilgotny i kuszący aromatem korzennych przypraw. Idealną konsystencję zawdzięcza 2 nietypowym składnikom - jogurtowi naturalnemu i startym jabłkom. Moja rodzina go uwielbia, a w tym roku planuję przygotować 2 blaszki, żeby dla nikogo nie zabrakło dokładki.
Przepis na wilgotny piernik
Do pieczenia tego ciasta, zawsze wykorzystuję keksówkę o wymiarach 11x25 cm.
Składniki:
- 2 jajka
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju roślinnego, np. rzepakowego
- 2 jabłka
- 16 g cukru wanilinowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 150 g cukru
- 18 g przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie dodatkowo: cukier puder do posypania albo polewa czekoladowa na wierzch
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (w trybie grzania góra-dół). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Do dużej miski wlej jogurt naturalny. Dodaj jajka, olej, zwykły cukier oraz cukier wanilinowy. Wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Do drugiej miski przesiej mąkę. Dodaj kakao, cynamon, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Całość wymieszaj.
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Otrzymasz mniej więcej 1 i 1/2 szklanki miąższu.
- Połącz razem wszystkie składniki w jednolitą całość, nie mieszając za długo. Zmieszaj razem suche składniki, mokre i starte jabłka.
- Ciasto przełóż do keksówki.
- Piecz przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Dodatkowe porady
Wierzch ciasta możesz po upieczeniu posypać cukrem pudrem, polać lukrem albo polewą czekoladową. Możesz jednak ozdobić go inaczej - przed wstawieniem surowego piernika do piekarnika, posyp np. posiekanymi orzechami, cynamonem oraz cukrem trzcinowym.
Masy na ciasto nie mieszaj za długo. Rób to tylko do momentu połączenia składników. Zwykły cukier w przepisie możesz zastąpić cukrem trzcinowym, ciasto nabierze wtedy głębszego posmaku. Do masy możesz wmieszać opcjonalnie drobniutko posiekane orzechy albo rozdrobnioną, kandyzowaną skórkę pomarańczy. Wypiek stanie się wtedy bardziej bakaliowy. Jeśli używasz bardzo soczystych jabłek, możesz dać ich nieco mniej niż w przepisie - np. 1 szklankę startych cząstek. Na pewno nie dodawaj ich za dużo, bo źle to wpłynie na konsystencję ciasta.
















