Długo wyczekiwane ciepłe weekendy majówkowe przed nami, więc wszyscy szukają już pomysłów na to, co podać na grilla. Przydadzą się tu jednak nie tylko przepisy na rozmaite mięsa w marynatach czy kolorowe szaszłyki, ale także sprawdzone receptury na chrupiące surówki i sałatki. Ta jest wyjątkowo prosta, szybka i smaczna, a przy tym bogata w cenne białko. Zobacz, jak przygotować przepyszny dodatek do grillowanej karkówki, kaszanki czy kurczaka.
Jaka sałatka pasuje do grilla?
Do aromatycznych mięs i ryb z grilla najlepiej smakuje warzywny dodatek w postaci chrupiącej sałatki. Zamiast jednak szykować wieloskładnikowe kompozycje ze skomplikowanymi dressingami, lepiej postawić na prostotę, a niezawodnym połączeniem jest sałata lodowa z pomidorami, rzodkiewką i ogórkiem. Aby jednak całość była bardziej odżywcza i miała więcej smaku, warto dorzucić do kolorowych warzyw ser feta i ugotowane na twardo jajko. Te dwa proste dodatki mocno podbiją zawartość cennego białka i sprawią, że sałatka będzie piękniej prezentowała się na talerzach.
Do tego potrzebny jest już tylko wyrazisty sos na bazie majonezu, jogurtu oraz świeżych ziół i gotowe. Już po samym przeczytaniu tego zestawu masz ochotę schrupać taką sałatkę? Zobacz poniżej dokładny przepis poniżej i obejrzyj krótkie wideo, na którym widać cały proces przygotowania krok po kroku.
Białkowa sałatka na grilla - przepis
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- 1 ogórek
- 15 pomidorków koktajlowych
- 10 rzodkiewek
- 3 jajka
- 100 g sera feta
na sos:
- 3 czubate łyżki gęstego jogurtu
- 1 czubata łyżeczka majonezu
- 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, a następnie odstaw je do wystygnięcia.
- Sałatę lodową poszatkuj i przełóż do dużej miski.
- Pomidorki koktajlowe i rzodkiewkę umyj i pokrój na połówki lub drobniej, a ogórka obierz i pokrój w ćwierćplasterki.
- Ser feta pokrój w kostkę, a ugotowane jajka obierz i posiekaj.
- W mniejszej miseczce przygotuj sos, czyli wymieszaj majonez z jogurtem, przyprawami i posiekaną bazylią oraz natką pietruszki.
- Gotowy sos przelej do miski z wszystkimi warzywami, fetą i jajkami, a następnie delikatnie wymieszaj całość.
- Tuż przed podaniem posyp sałatkę posiekanym szczypiorkiem.
Źródło: Facebook MniamMniam.pl

















