Długo wyczekiwane ciepłe weekendy majówkowe przed nami, więc wszyscy szukają już pomysłów na to, co podać na grilla. Przydadzą się tu jednak nie tylko przepisy na rozmaite mięsa w marynatach czy kolorowe szaszłyki, ale także sprawdzone receptury na chrupiące surówki i sałatki. Ta jest wyjątkowo prosta, szybka i smaczna, a przy tym bogata w cenne białko. Zobacz, jak przygotować przepyszny dodatek do grillowanej karkówki, kaszanki czy kurczaka.

Jaka sałatka pasuje do grilla?

Do aromatycznych mięs i ryb z grilla najlepiej smakuje warzywny dodatek w postaci chrupiącej sałatki. Zamiast jednak szykować wieloskładnikowe kompozycje ze skomplikowanymi dressingami, lepiej postawić na prostotę, a niezawodnym połączeniem jest sałata lodowa z pomidorami, rzodkiewką i ogórkiem. Aby jednak całość była bardziej odżywcza i miała więcej smaku, warto dorzucić do kolorowych warzyw ser feta i ugotowane na twardo jajko. Te dwa proste dodatki mocno podbiją zawartość cennego białka i sprawią, że sałatka będzie piękniej prezentowała się na talerzach.

Do tego potrzebny jest już tylko wyrazisty sos na bazie majonezu, jogurtu oraz świeżych ziół i gotowe. Już po samym przeczytaniu tego zestawu masz ochotę schrupać taką sałatkę? Zobacz poniżej dokładny przepis poniżej i obejrzyj krótkie wideo, na którym widać cały proces przygotowania krok po kroku. 

Białkowa sałatka na grilla - przepis

Składniki:

  • pół główki sałaty lodowej
  • 1 ogórek
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 10 rzodkiewek
  • 3 jajka
  • 100 g sera feta

na sos:

  • 3 czubate łyżki gęstego jogurtu
  • 1 czubata łyżeczka majonezu
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, a następnie odstaw je do wystygnięcia. 
  2. Sałatę lodową poszatkuj i przełóż do dużej miski.
  3. Pomidorki koktajlowe i rzodkiewkę umyj i pokrój na połówki lub drobniej, a ogórka obierz i pokrój w ćwierćplasterki.
  4. Ser feta pokrój w kostkę, a ugotowane jajka obierz i posiekaj.
  5. W mniejszej miseczce przygotuj sos, czyli wymieszaj majonez z jogurtem, przyprawami i posiekaną bazylią oraz natką pietruszki.
  6. Gotowy sos przelej do miski z wszystkimi warzywami, fetą i jajkami, a następnie delikatnie wymieszaj całość.
  7. Tuż przed podaniem posyp sałatkę posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: Facebook MniamMniam.pl