Kiedyś nawet nie zerkałam w stronę owoców aronii, bo z dzieciństwa kojarzyły mi się z okropnym, gorzkawym posmakiem. Cóż, wtedy nikt mi nie powiedział, że lepiej nie zjadać ich na surowo. Ciemne kuleczki próbowałam podjadać prosto z krzaka, a smak był dla mnie tak odrzucający, że nigdy potem nie dałam się namówić na spróbowanie aronii ze słoika. Wszystko zmieniło się dopiero w dorosłości. Moja koleżanka zrobiła tak pyszny dżem z aronii, że postanowiłam przygotować też własne zapasy. Okazało się, że korzysta z przepisu siostry Anastazji. Zapisałam go sobie i co roku w sierpniu wykorzystuję, żeby zapełnić półkę spiżarni pysznymi przetworami.
Dżem z aronii siostry Anastazji
Siostra Anastazja uważa, że aronię najlepiej łączyć z 2 innymi owocami. Dzięki temu można wydobyć jej najlepsze walory, a jednocześnie uzyskać apetyczną słodycz.
Składniki:
- 1 kg aronii
- 1 kg jabłek
- 500 g gruszek
- 500 g cukru
- 4 szklanki wody
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Owoce aronii dokładnie posortuj - wyrzuć te, które są choćby lekko nadpsute. Po uważnym posortowaniu, wypłucz je w zimnej wodzie.
- Oczyszczone owoce wrzuć do sporego garnka, a potem zalej 3 szklankami gorącej wody. Zalaną wrzątkiem aronię odstaw na 60 minut.
- Gdy upłynie godzina, w drugim garnku rozpuść cukier w 1 szklance wody. Zagotuj, aż powstanie syrop.
- Przygotuj gruszki i jabłka. Owoce umyj, pozbaw ogonków i gniazd nasiennych, pokrój na plasterki.
- Do gorącego syropu dodaj kawałki gruszek oraz jabłek.
- Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy kawałki owoców zmiękną i puszczą sok, przenieś je do drugiego garnka z owocami aronii. Dobrze wymieszaj, gotuj całość przez 15 minut.
- Wyłącz palnik, odstaw garnek do ostygnięcia na całą noc.
- Następnego dnia ponownie zagotuj całość.
- Gotuj dżem do momentu, gdy wszystkie owoce rozpadną się i połączą w całość. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Dżem z aronii, jabłek i gruszek, przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Słoiczki poustawiaj w dużym garnku, koniecznie na ściereczce.
- Garnek zalej wodą do 3/4 wysokości słoików, pasteryzuj przez 15 minut. Wystudzone przetwory przechowuj w suchym, chłodnym i w miarę ciemnym miejscu, np. spiżarni albo piwniczce. Przetrwają z pewnością całą zimę - ja bez problemu przechowuję je do kolejnego sezonu, czyli przez 12 miesięcy.
Co jeszcze można zrobić z aronii?
Jeśli masz do dyspozycji sporą ilość kuleczek aronii, możesz przygotowywać z nich znacznie więcej, niż tylko dżem siostry Anastazji. Chyba najpopularniejszym przepisem jest sok z aronii, a także sos aroniowy do mięs. Niektórzy przyrządzają również aroniową galaretkę.
















