Owoce pod kruszonką to szybki deserowy pewniak. Tu nie ma się co nie udać. Owoce aronii w tym deserze będą czymś nowym. Zwykle pod kruszonką kryją się maliny, jabłka czy śliwki, jak u Rozkosznego (Michała Korkosza znanego z polskiego MasterChefa Juniora), od którego pożyczyłam ten przepis. Ten przepis jest znakomitą alternatywą dla szarlotki i innych ciast z kruszonką - jeśli nie chce ci się ich robić od A do Z. W końcu to właśnie za kruszonkę wiele z nich kochamy najbardziej. Im więcej, tym lepiej, a tu jej nie brakuje.
Jak szybko pozbyć się goryczki z owoców aronii?
Można oczywiście owoce przemrozić, ale ten sposób wymaga czasu, a deser planowania z dnia na dzień. Jeśli chcesz przygotować aronie od ręki i pozbyć się goryczki w szybszy sposób, jest inny trik.
Umyj owoce, przebierz (usuń robaczywe, nadpsute i uszkodzone). Resztę zalej wrzątkiem i odłóż na godzinę. Po upływie tego czasu odcedź owoce i wytrzyj delikatnie do sucha za pomocą ręcznika papierowego. Ten sposób pomoże ci pozbyć się goryczki w zdecydowanie szybszy sposób niż zamrażarka.
Jak zrobić aronie pod kruszonką?
Jagody, jeżyny, morele, brzoskwinie, gruszki czy porzeczki również będą pasować do tego deseru. Ja użyłam kwaskowatej, lekko goryczkowej aronii i w ten sposób uzyskałam „bardzo dobry, nie za słodki” deser. W sam raz dla męża, który jest dość wybredny i tradycyjne ciasta zwykle są dla niego za słodkie. Ja po kryjomu i tak dodaję do owoców nieco więcej miodu - owoce jagodowe, takie jak właśnie aronia, tego wymagają. Trzeba też obsypać je nieco większą ilością skrobi niż inne, bo łatwo się rozpadają i wydzielają więcej soku.
Jeśli chodzi o mąkę, możesz użyć dowolnej, mieszanki dwóch (np. z krupczatką, która nadaje kruszonce chrupkość) lub alternatywy. Mogą to być drobno zmielone płatki owsiane, wiórki kokosowe czy mąka gryczana i inne bezglutenowe. Wszystkie chwyty dozwolone.
Getty/iStock bhofack2
Przepis na aronie pod kruszonką
Składniki:
- 500 g aronii*
- 70 g miodu lub syropu daktylowego (3 łyżki)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 3/4 szklanki dowolnej mąki (Rozkoszny poleca 1/2 pszennej lub orkiszowej i 1/4 pełnoziarnistej)
- 75 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Zrób kruszonkę: wymieszaj w misce obie mąki, płatki, sól i cukier. Dodaj kawałki masła i rozetrzyj a palcach do połączenia i uzyskania grudek różnej wielkości.
- Ulep kulę z ciasta, owiń folią i włóż na chwilę do zamrażarki.
- Gdy ciasto się schłodzi, zacznij nagrzewać piekarnik do 180 st. C.
- Przełóż przygotowane wcześniej (przelane wrzątkiem - patrz wyżej) aronie do naczynia żaroodpornego, polej miodem, obsyp skrobią ziemniaczaną i wymieszaj.
- Wyjmij po 15 minutach kruszonkę z zamrażarki i posyp nią owoce - najlepiej dużymi kawałkami - odrywaj po trochu i wylep wierzch deseru, zostawiając gdzieniegdzie przerwy.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut - kruszonka powinna być rumiana, a owoce pod nią „bulgotać”.
- *Jeśli używasz mrożonych aronii, piecz owoce pod kruszonką ok. 5 minut dłużej.
Aronie pod kruszonką możesz podawać na ciepło - ale z lodami, skyrem, jogurtem greckim lub śmietaną.
Źródło przepisu: Rozkoszny.pl.
















