Choć słów marmolada i dżem często używa się zamiennie, to tak naprawdę są to dwa różne przetwory. Marmolada jest idealnie gładka i zazwyczaj przygotowywana jest z przetartych owoców. Natomiast w dżemach zwykle znajdziemy ich kawałki. Robi się je też z większą ilością cukru w porównaniu do marmolady. Jednak niezależnie od nazwy oba przetwory są u mnie obowiązkowe do zrobienia na zimę. Jako że mam pod dostatkiem aronii na krzaczkach, robię z nich pyszną marmoladę metodą Z-C, lepszą niż dżemy i soki.
Na czym polega metoda Z-C?
Metoda Z-C polega na zasypaniu owoców cukrem i zostawieniu ich na kilka godzin, aby puściły sok i zmiękły. Dzięki temu krócej się gotują i łatwiej je rozgotować na gładką marmoladę. Zdecydowanie skraca ona czas przygotowania przetworów, dlatego chętnie ją stosuję, szczególnie przy twardszych owocach, które potrzebują więcej czasu w garnku. Razem z aronią można zasypać cukrem jabłka i gruszki, jednak nie jest to koniecznie, gdyż łatwo miękną one w garnku i puszczają sok (ja tego nie robię).
Getty/iStock, arfo
Przepis na marmoladę z aronii
Składniki:
- 1 kg aronii
- 500 g gruszek
- 500 g jabłek
- sok z 1 cytryny
- 500 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Aronię umyj, usuń z niej listki i gałązki. Zasyp ją cukrem, wymieszaj dokładnie i odstaw na 12 godzin, aż puści sok (możesz ją w tym czasie kilka razy przemieszać).
- Następnie przełóż ją do garnka, dodaj do niej jabłka i gruszki pokrojone w kostkę (razem ze skórką, ale bez gniazd nasiennych). Gotuj całość na niewielkim ogniu, aż owoce się rozpadną (mieszaj od czasu do czasu). Zdejmij je z ognia i przetrzyj przez sito. Dzięki temu pozbędziesz się pesteczek i skórek, a marmolada będzie idealnie gładka (możesz zamiast przecierania przez sito zmiksować owoce blenderem na gładką masę, jednak niewielkie pestki mogą być wtedy wyczuwalne w gotowej marmoladzie).
- Przełóż przetarte owoce z sokiem ponownie do garnka, dodaj do nich sok z cytryny (oraz odrobinę cynamonu, jeśli lubisz) i gotuj, aż marmolada będzie miała odpowiednią gęstość. Sprawdzisz to za pomocą testu talerzykowego. Na zmrożony wcześniej talerzyk wyłóż nieco marmolady. Jeśli zastyga bardzo szybko, to znak, że jest gotowa. Jeśli spływa po talerzyku, to należy ją dłużej gotować.
- Przełóż gorącą marmoladę do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręć je szczelnie i odstaw na blat do góry dnem. Zostaw do ostudzenia. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
















