Choć aronia kojarzy się głównie z dżemami i sokami, to można zrobić z niej o wiele więcej. Ostatnio widziałam na kanale messengerowym naszej redakcji przepis na obłędną galaretkę z aronii, ale kandyzowana jest równie pyszna, o ile nie lepsza. Świetnie zastępuje rodzynki w porannej owsiance, dodaję ją do ciast i ciasteczek, a także podjadam prosto ze słoiczka. Smakuje dzieciom i dorosłym. Nie czuć w niej goryczki, jest jednocześnie słodka i kwaśna. Idealna na przekąskę.

Jak zrobić kandyzowaną aronię?

Przepis na kandyzowaną aronię można podzielić na 3 proste kroki. Po pierwsze, na początek warto przemrozić aronię. To sprawdzony patent, dzięki któremu owoce tracą goryczkę. Drugim krokiem jest gotowanie aronii w syropie cukrowym. To tu nabiera ona smaku, staje się wyraźnie słodsza i bardziej aromatyczna. Ostatnim etapem jest suszenie aronii. Jeśli masz suszarkę do warzyw i owoców, to sprawa jest prosta. Wystarczy przełożyć ją do pojemnika i suszyć przez kilka godzin, aż delikatnie się zmarszczy. Jeśli nie masz suszarki, możesz rozłożyć ją na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną włóż do piekarnika i susz w temperaturze 40-50 stopni, co jakiś czas mieszając. Możesz ją suszyć również na piecu kaflowym (jeśli taki masz i używasz). Raczej nie sprawdzi się suszenie na tzw. świeżym powietrzu. Aronia może wtedy nie doschnąć, a w konsekwencji szybko spleśnieć. Suszoną, kandyzowaną aronię przechowuj w szklanym słoiczku. Jeśli jest dobrze zrobiona, bez problemu postoi kilka miesięcy (choć pewnie szybciej zniknie, jest taka pyszna).

Przepis na kandyzowaną aronię

Składniki:

  • 1 kg aronii 
  • 1 szklanka cukru
  • 4 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Aronię umyj, usuń z niej gałązki i listki, przełóż ją do woreczka lub pojemnika. Zamknij szczelnie i włóż do zamrażarki lub zamrażalnika na 24 godziny (możesz mrozić ją dłużej).
  2. Po tym czasie wyjmij ją (nie rozmrażaj). Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Zagotuj. Gdy cukier się rozpuści, wsyp mrożoną aronię. Gotuj całość przez 20 minut. W połowie gotowania dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
  3. Następnie odcedź aronię na sicie i rozłóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ocieknie, przełóż ją do suszarki do suszenia owoców i warzyw. Susz ją przez 3-5 godzin w temperaturze 60-70 stopni. 
  4. Wysuszoną aronię przełóż do słoików i przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

Źródło przepisu: gotujwstylueko.pl