Bardzo lubię wszelkie przetwory z aronii - soki, konfitury, dżemy i marmolady - mimo że to owoce wymagające specjalnego traktowania i dodatkowej obróbki przed użyciem. Jednak finalny efekt jest wart całego tego zamieszania. Jednak do tej pory nie robiłam ciast z aronią. Remigiusz Rączka mnie do tego ostatecznie przekonał.
Śląski kucharz znany z programu „Rączka Gotuje” upiekł znakomite, puszyste drożdżówki z aronią i twarogiem. Na ich widok pociekła mi ślinka, więc postanowiłam, wziąć sobie jego rady do serca i przygotować takie maszkety (czyli łakocie, słodycze po śląsku) dla moich domowników.
Jak przygotować owoce aronii przed robieniem deseru?
Aronia to prawdziwa skarbnica witamin. Jednak zanim dodasz ją do słodkich drożdżówek, wykonaj jeden dodatkowy krok, żeby pozbawić ją naturalnej goryczki i sprawić, że przestanie być cierpka w smaku.
Owoce umyj, dokładnie osusz, a następnie zamroź kilka dni. Gorycze i garbniki pod wpływem niskich temperatur rozpadają się, dzięki czemu owoce staną się słodsze. Aronię wyjmij z zamrażarki na ok. 2 godziny przed pieczeniem drożdżówek, żeby zdążyła całkowicie się rozmrozić. Pan Remigiusz przypomina, że lepiej nie dotykać świeżych owoców aronii gołymi rękami, ponieważ ich sok farbuje skórę. Warto założyć rękawiczki lateksowe.
Śląski kucharz ma też ważną radę, dotyczącą przygotowania zaczynu do ciasta drożdżowego. Idealna temperatura mleka to 30 stopni C - nie powinno być cieplejsze, bo drożdże się sparzą i nie ruszą.
Przepis Remigiusza Rączki na drożdżówki z aronią i twarogiem
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (typ 500)
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 100 g drobnego cukru
- 50 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 szczypta soli
Na nadzienie serowo-aroniowe:
- 200 g twarogu półtłustego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki jogurtu greckiego/naturalnego lub śmietany
- 1 cukier wanilinowy
- 200 g owoców aronii
Dodatkowo d posmarowania ciasta z wierzchu: 2 łyżki mleka.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zaczynu. Ok. 100 ml mleka lekko podgrzej, dodaj do niego pokruszone drożdże, wsyp 2 łyżki cukru i 2-3 łyżki mąki. Zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Kiedy zaczyn podwoi objętość, zacznij robić ciasto.
- W rondelku rozpuść masło.
- Do miski wsyp mąkę.
- 2 żółtka i 1 całe jajko rozbełtaj i dodaj do mąki.
- Dolej resztę mleka, dosyp cukier z wanilią, resztę cukru i szczyptę soli.
- Na koniec wlej zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Do lekko wyrobionego ciasta dodaj przestudzone masło i zagniataj dalej. Możesz masę podsypać mąką, jeśli będzie za bardzo kleiła się do rąk. Ciasto powinno być dość luźne.
- Wyrobione ciasto drożdżowe przykryj czystą ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj nadzienie serowe. Twaróg rozgnieć w misce widelcem.
- Następnie dodaj jogurt i wymieszaj.
- Dodaj cukier waniliowy oraz cukier puder i wymieszaj całość.
- Wyrośnięte ciasto przełóż z misy na podsypany mąką blat.
- Rozwałkuj je na grubość mniejszą niż 1 cm.
- Na ciasto wyłóż twaróg.
- Na masę serową wysyp aronię i rozłóż równomiernie.
- Zawiń ciasto w gruby rulon, a następnie pokrój na grube krążki. Wyjdzie ich ok. 12.
- Krążki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do podrośnięcia.
- Piekarnik ustaw na 190 stopni C w opcji góra-dół.
- Po tym czasie blachę wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor ok. 20-25 minut.
- o upieczeniu każdą drożdżówkę z aronią warto jeszcze wysmarować mlekiem i obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
















