Gdy raz odejdziesz od nudnych soków i kompotów, otworzy się przed tobą cały nowy świat przetworów z winogron ogrodowych. Można z nich przyrządzać dżemy, konfitury, musy, galaretki, wytrawne sosy typu chutney do serów, a nawet ocet. Dziś proponuję pochylić się jednak nad deserowym pomysłem „ściągniętym" z tzw. czeko-śliwki. Nawet nie trzeba się zastanawiać, czy to zadziała. Wystarczy sobie wyobrazić gęsty, ciemny winogronowy dżem w połączniu z roztopionymi kakaowymi kostkami. Zmysły od razu zaczynają działać i już wiadomo, że to strzał w dziesiątkę. Do tej kompozycji dorzucam jeszcze gruszki, które łączą całość w słodkie i lekko korzenne cudo.     

Co można dodać do dżemu z ciemnych winogron?

Ciemne winogrona ogrodowe polubią się przede wszystkim ze swoimi jesiennymi pobratymcami, czyli owocami, które dojrzewają w tym samym czasie. Dlatego dobrze łączą się w dżemach i konfiturach głównie z gruszkami, jabłkami i śliwkami, a także jeżynami. Każdy z tych dodatków będzie miał coś ciekawego do powiedzenia – doda słodyczy, kwasowości, winnego aromatu lub leśnego posmaku. 

Strzałem w dziesiątkę będą, zresztą podobnie jak w przypadku wielu innych owocowych przetworów na zimę, przyprawy korzenne. Szczególnie dobrze łączy się z winogronami kardamon. To częsty gość w jesiennych kompotach. Można gotować owoce z całymi, lekko zmiażdżonymi ziarnami lub po prostu dosypać do prawie gotowego dżemu aromatyczny proszek. Zawsze dobrym pomysłem jest również dodanie cynamonu lub goździków, które przyjemnie rozgrzewają w zimne dni. 

Ciekawym dodatkiem mogą być orzechy – będą lekko chrupać, więc urozmaicą konsystencję dżemu. Wzbogacą też winogrona o interesujący, lekko cierpki, lekko słodki smak. Ale jeśli chodzi o deserowe składniki, prawdziwym hitem, przynajmniej w moim podręczniku miłośnika przetworów, jest gorzka czekolada. Dzięki niej dżem jest mocno esencjonalny, gęsty i dekadencki.

Dżem z winogron ogrodowych z czekoladą – przepis

Składniki:

  • 2,5 kg winogron
  • 0,5 kg gruszek
  • 1 kg cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Umyj kiście winogron i oberwij z nich kuleczki. Włóż owoce do garnka i lekko je rozgnieć, żeby puściły sok, na przykład tłuczkiem do ziemniaków. Zagotuj je.
  2. Gdy winogrona się rozpadną, przetrzyj je przez sito, żeby pozbyć się pestek i skórek. Z powrotem umieść je w garnku i zagrzej.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę gruszki i gotuj je do miękkości. Następnie wsyp cukier i cynamon. 
  4. Smaż dżem, aż uzyska odpowiednią konsystencję. Potrwa to około 1,5 godziny
  5. Na koniec dorzuć do dżemu posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż się całkowicie rozpuści i połączy z owocami. 
  6. Przełóż konfiturę czekoladowo-winogronową do czystych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj je przez 15 minut.

Do czego wykorzystać czeko-dżem z winogron?  

To przede wszystkim genialne smarowidło na kanapkę, które może się równać z najlepszymi gotowcami ze słoiczków. Możesz zresztą posmarować nim nie tylko chleb czy bagietkę, ale także tosty, naleśniki, racuchy lub gofry. Dżem z winogron z czekoladą dobrze odegra też rolę nadzienia – do pierogów, rogalików, muffinek lub babeczek. Możesz przełożyć nim tort, zawinąć go w struclę drożdżową lub biszkoptową roladę. Przyda się też do zimnych deserów, na przykład do dekoracji serniczków. Warto uczynić z niego gwiazdę wypieku i wypełnić nim kruchą tartę z kratką

Fot. Getty/iStock, gbh007