Te winogrona, które są już prawie przejrzałe, bardzo miękkie i niezbyt nadają się do przerobienia na wymienione przetwory, służą mi jako baza domowego octu. Taki ocet winogronowy już kilka lat temu okazał się game changerem w mojej kuchni i od tamtej pory szykuję go regularnie. 

Co będzie potrzebne do zrobienia octu z winogron ogrodowych?

Przygotuj sobie wcześniej kilka rzeczy. Przydadzą się:

  • drewniana łyżka (wyparzona we wrzątku)
  • tłuczek do ziemniaków
  • duży słoik (wyparzony we wrzątku)
  • gaza albo lniana ściereczka do nakrycia słoja
  • gumka lub sznurek do zabezpieczenia gazy przed zsuwaniem się

Na co zwrócić uwagę, robiąc domowy ocet z winogron?

Najważniejszy punkt w krokach przygotowania brzmi: Wszystkie winogrona powinny znajdować się pod wodą, inaczej zaczną pleśnieć. Drugi punkt, równie istotny, to temperatura, którą powinien mieć płyn, żeby mógł wytworzyć się ocet - nie wyższa niż 25 stopni C. 

Poniżej podaję przepis na domowy ocet z ciemnych winogron, bo takich najczęściej używam, ale równie dobrze możesz swój ocet zrobić z winogron jasnych (będzie miał inny kolor i zapach, ale podobne właściwości). Ważne! Winogron zebranych w ogrodzie nie trzeba (a nawet nie powinno się) myć przed użyciem. 

Przepis na ocet z winogron ogrodowych

Składniki:

  • 1 kg bardzo dojrzałych i miękkich winogron ogrodowych (niepryskanych)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj i wystudź wodę, powinna być letnia lub w temperaturze pokojowej. 
  2. Do wody dodaj cukier i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
  3. Miękkie winogrona zdejmij z gałązek i lekko rozgnieć, najłatwiej zrobisz to zwykłym tłuczkiem do ziemniaków. 
  4. Przełóż owoce wraz z sokiem do czystego słoja i dodaj osłodzoną przestudzoną wodę. Wszystkie owoce powinny znajdować się pod wodą. 
  5. Nie zakręcaj słoika, przykryj słoik gazą lub lnianą ściereczką. Zamocuj ją gumką lub sznurkiem. 
  6. Zostaw słoik w temperaturze 18-25 stopni C
  7. Przez pierwsze 20-30 dni  (gdy owoce będą wypływały na górę) mieszaj codziennie zawartość słoja wyparzoną drewnianą łyżką. 
  8. W pierwszej fazie fermentacji na ściankach słoika i powierzchni płynu pojawią się bąbelki. Może też pojawić się piana - warto ją usunąć. 
  9. Po kilku dniach powąchaj płyn - kiedy wyczujesz kwaśny zapach, a wszystkie owoce opadną na dno, będzie to znaczyć, że zaczyna powstawać ocet. Od tej chwili już nie mieszaj płynu.
  10. Po około 2 tygodniach na powierzchni powinna pojawić się półprzezroczysta galaretka, czyli matka octowa. 
  11. Kiedy ocet winogronowy będzie już gotowy (zajmie to ok. 6 tygodni) przecedź go do drugiego słoja i przykryj gazą na 48 h, żeby drobinki opadły na dno.
  12. Po tym czasie przecedź ocet (np. przez filtr do kawy) do wyparzonych i osuszonych butelek.

Gotowy ocet z winogron ogrodowych nie wymaga przechowywania w lodówce. Możesz go wstawić do szafki kuchennej albo spiżarni czy piwnicy.

Źródło przepisu: www.czteryfajery.pl

Fot. Getty/iStock, kazoka30

Do czego używać domowego octu z ciemnych winogron?

Ocet winogronowy przydaje się w kuchni na wiele sposobów. Warto:

  • polewać nim surówki i sałatki (lub zrobić na jego bazie autorski dressing)
  • dodawać go do wszelkiego rodzaju marynat (do mięs, ryb oraz warzyw)
  • dodawać go latem do lemoniady (wystarczy odrobina)
  • zakwaszać nim owoce i warzywa w przetworach 

Taki ocet smakuje o niebo lepiej niż znany wszystkim ocet winny (ponieważ ocet winny produkuje się z wina, nie ze świeżych owoców), jest lekko orzeźwiający, przyjemnie kwaskowy, z intensywnym akcentem winogron. Na pewno znajdziesz dla niego dziesiątki smacznych zastosowań.