Te winogrona, które są już prawie przejrzałe, bardzo miękkie i niezbyt nadają się do przerobienia na wymienione przetwory, służą mi jako baza domowego octu. Taki ocet winogronowy już kilka lat temu okazał się game changerem w mojej kuchni i od tamtej pory szykuję go regularnie.
Co będzie potrzebne do zrobienia octu z winogron ogrodowych?
Przygotuj sobie wcześniej kilka rzeczy. Przydadzą się:
- drewniana łyżka (wyparzona we wrzątku)
- tłuczek do ziemniaków
- duży słoik (wyparzony we wrzątku)
- gaza albo lniana ściereczka do nakrycia słoja
- gumka lub sznurek do zabezpieczenia gazy przed zsuwaniem się
Na co zwrócić uwagę, robiąc domowy ocet z winogron?
Najważniejszy punkt w krokach przygotowania brzmi: Wszystkie winogrona powinny znajdować się pod wodą, inaczej zaczną pleśnieć. Drugi punkt, równie istotny, to temperatura, którą powinien mieć płyn, żeby mógł wytworzyć się ocet - nie wyższa niż 25 stopni C.
Poniżej podaję przepis na domowy ocet z ciemnych winogron, bo takich najczęściej używam, ale równie dobrze możesz swój ocet zrobić z winogron jasnych (będzie miał inny kolor i zapach, ale podobne właściwości). Ważne! Winogron zebranych w ogrodzie nie trzeba (a nawet nie powinno się) myć przed użyciem.
Przepis na ocet z winogron ogrodowych
Składniki:
- 1 kg bardzo dojrzałych i miękkich winogron ogrodowych (niepryskanych)
- 3-4 łyżki cukru
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
- Zagotuj i wystudź wodę, powinna być letnia lub w temperaturze pokojowej.
- Do wody dodaj cukier i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
- Miękkie winogrona zdejmij z gałązek i lekko rozgnieć, najłatwiej zrobisz to zwykłym tłuczkiem do ziemniaków.
- Przełóż owoce wraz z sokiem do czystego słoja i dodaj osłodzoną przestudzoną wodę. Wszystkie owoce powinny znajdować się pod wodą.
- Nie zakręcaj słoika, przykryj słoik gazą lub lnianą ściereczką. Zamocuj ją gumką lub sznurkiem.
- Zostaw słoik w temperaturze 18-25 stopni C.
- Przez pierwsze 20-30 dni (gdy owoce będą wypływały na górę) mieszaj codziennie zawartość słoja wyparzoną drewnianą łyżką.
- W pierwszej fazie fermentacji na ściankach słoika i powierzchni płynu pojawią się bąbelki. Może też pojawić się piana - warto ją usunąć.
- Po kilku dniach powąchaj płyn - kiedy wyczujesz kwaśny zapach, a wszystkie owoce opadną na dno, będzie to znaczyć, że zaczyna powstawać ocet. Od tej chwili już nie mieszaj płynu.
- Po około 2 tygodniach na powierzchni powinna pojawić się półprzezroczysta galaretka, czyli matka octowa.
- Kiedy ocet winogronowy będzie już gotowy (zajmie to ok. 6 tygodni) przecedź go do drugiego słoja i przykryj gazą na 48 h, żeby drobinki opadły na dno.
- Po tym czasie przecedź ocet (np. przez filtr do kawy) do wyparzonych i osuszonych butelek.
Gotowy ocet z winogron ogrodowych nie wymaga przechowywania w lodówce. Możesz go wstawić do szafki kuchennej albo spiżarni czy piwnicy.
Źródło przepisu: www.czteryfajery.pl
Fot. Getty/iStock, kazoka30
Do czego używać domowego octu z ciemnych winogron?
Ocet winogronowy przydaje się w kuchni na wiele sposobów. Warto:
- polewać nim surówki i sałatki (lub zrobić na jego bazie autorski dressing)
- dodawać go do wszelkiego rodzaju marynat (do mięs, ryb oraz warzyw)
- dodawać go latem do lemoniady (wystarczy odrobina)
- zakwaszać nim owoce i warzywa w przetworach
Taki ocet smakuje o niebo lepiej niż znany wszystkim ocet winny (ponieważ ocet winny produkuje się z wina, nie ze świeżych owoców), jest lekko orzeźwiający, przyjemnie kwaskowy, z intensywnym akcentem winogron. Na pewno znajdziesz dla niego dziesiątki smacznych zastosowań.
















