Zupa krem to pozornie nic trudnego – zmiksować warzywa z bulionem, doprawić i ot cała filozofia. Ale ci, którzy uważają, że nie ma w niej niuansów, grubo się mylą. Ta propozycja z dyni to doskonała gra szczegółów. Każdy krok i dodatek jest jak przemyślany ruch szachowy, który ma za zadanie przycisnąć do muru kubki smakowe. Krem jest słodki, ale nie brakuje w nim wytrawnych nut, co tworzy genialny balans. Składnik, o który każdy mnie pyta, to pulpa z mango. Zapewnia zupie lekko egzotyczny posmak i jeszcze wzmacnia aromat dyni. Lepiej od razu zrobić dwa garnki, żeby mieć solidny zapas.
Jak przygotować dynię?
Dynię na zupę krem najlepiej upiec. W piekarniku lekko się karmelizuje i uwydatnia się jej smak, w przeciwieństwie do gotowania w wodzie – w ten sposób miąższ traci na wyrazistości. Warto wybrać odmianę Hokkaido, której okazy mają miękką skórkę, nie trzeba się więc bawić w żadne obieranie, można zmiksować wszystko razem. Jedyna praca, którą trzeba wykonać to wydrążenie gniazd nasiennych i i pokrojenie warzywa w paski.
Ja swoją dynię przy okazji już na tym etapie „dosmaczam". Polewam ją odrobiną miodu, dzięki czemu zyskuje głębszy smak, a w dodatku lekko solę i układam na blasze razem z całymi ząbkami czosnku. Po upieczeniu traci swoją ostrość, a zyskuje na słodyczy. To jedna z moich małych kuchennych przyjemności – wyciskanie karmelowobrązowej pasty z łupinek. Dynię należy piec przez około 15 minut w 200°C. Czas zależy od tego, w jakie cząstki pokroisz warzywo. Sprawdź je widelcem, jeśli jest na tyle miękkie, że da się zmiksować, to wystarczy. Uważaj, żeby go nie przypiec, bo kolor zupy może na tym ucierpieć.
Fot. Redakcja MojeGotowanie.pl
Zupa krem z dyni z mango – przepis
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- 50 ml pulpy z mango
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
- Upiecz dynię z miodem, solą i czosnkiem według wskazówek podanych powyżej.
- Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach tarki, a cebulę posiekaj. Podsmaż oba warzywa na maśle, aż zeszklą się, uwolnią aromat i zmiękną.
- Zalej marchewkę z cebulą bulionem warzywnym. Dodaj upieczoną dynię (razem z czosnkiem wyciśniętym z łupinek), mleko kokosowe oraz pulpę z mango. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
- Przypraw zupę curry i ostrą papryką – takie dodatki świetnie zrównoważą słodycz dyni i mango.
- Zmiksuj wszystko razem z odrobiną oliwy (tłuszcz uwydatni i zaokrągli smaki, możesz także dodać wyrazisty olej, na przykład sezamowy lub z awokado). Jeśli zupa jest za gęsta, dolej więcej bulionu lub wody.
- Sprawdź smak, dodaj soli i świeżo zmielonego pieprzu do smaku. Serwuj z ulubionymi dodatkami.
Fot. Redakcja MojeGotowanie.pl
Z czym serwować krem z dyni?
Pierwsze, co przychodzi do głowy, to oczywiście prażone pestki dyni. To świetny dodatek, bo nie dość, że dobrze koresponduje ze smakami zupy, to jeszcze przyjemnie chrupie. Ale krem możesz również posypać innymi ziarnami i orzechami, na przykład słonecznikiem, nerkowcami lub sezamem (ten ostatni składnik będzie się dobrze komponował z posmakiem mango).
Jeśli chcesz dodać coś sycącego, wykorzystaj groszek ptysiowy lub klasyczne grzanki (wystarczy, że pokroisz chleb w kostkę i uprażysz go z masłem lub oliwą na chrupko). Z dynią idą w parze także sery – możesz posypać wierzch tartym pecorino, wiórkami cheddara lub pokruszonym wędzonym twarogiem.
Fot. Redakcja MojeGotowanie.pl

















