Co roku przed świętami, nim zabiorę się za pieczenie makowców, zastanawiam się, jak i czym tym razem wzbogacić masę makową. Szukam różnych przepisów i testuję je już na początku grudnia, żeby w Boże Narodzenie podać rodzinie coś naprawdę pysznego. Mój makowcowy ideał to tradycyjna drożdżowa strucla z dużą, naprawdę dużą ilością maku i bakalii w środku. Stosowałam już różne triki czy dodatki, żeby masa była w sam raz wilgotna, aż doszłam do przepisu-ideału. Zdradzę ci, co go różni od innych.
Najsmaczniejszy sposób na wilgotny makowiec
Razem z moją rodziną przepadamy za migdałami i klasycznym marcepanem. Marcepanowe czekoladki schodzą u nas zawsze jako pierwsze. Kilka lat temu postanowiłam więc dodać do masy na makowiec trochę gotowego marcepanu, który kupiłam z myślą o świętach i przygotowywaniu domowych pralinek. Na początku dodałam go za dużo i masa wyszła trochę za mokra. Dopiero za drugim razem użyłam dokładnie tyle marcepanu, ile było trzeba. Masa wyszła wilgotna w punkt, a makowiec po upieczeniu był wręcz wyśmienity, delikatnie migdałowy.
Okazało się, że idealna proporcja to 100 g masy marcepanowej na 500 g maku. Poniżej podaję ci sprawdzony przepis na 2 świąteczne makowce, który znalazłam na kulinarnym blogu i jestem nim zachwycona. Jeśli chcesz upiec tylko 1, podziel ilość wszystkich składników na pół. A jeśli szukasz równie smacznych pomysłów na masę makową i świąteczne ciasta z makiem, zapraszam cię na nasz redakcyjny kanał messenger. Znajdziesz tam mnóstwo porad, podpowiedzi oraz wigilijnych (choć nie tylko) przepisów.
Fot. Getty/iStock, hlphoto
Przepis na świąteczny makowiec zawijany z marcepanem
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 7 g suszonych drożdży instant
- 100 g cukru trzcinowego
- 180 ml mleka
- 4 żółtka
- 150 g masła
- laska wanilii
- szczypta soli
Na masę makową:
- 500 g niebieskiego maku
- 700 ml mleka
- 250 ml miodu (u mnie akacjowy)
- 100 g masła
- 100 g marcepanu
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów blanszowanych
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 50 g suszonej moreli
- 50 g suszonych daktyli
- 1 laska wanilii
- 3 białka
Na lukier:
- 300 g cukru pudru
- 4 łyżki ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasta. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem na puszystą masę.
- Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sól, ziarenka wanilii oraz suszone drożdże.
- W rondelku podgrzej mleko, aby było letnie. W drugim rondelku stop masło, a następnie je wystudź.
- Do puszystej masy jajecznej wsyp suche składniki i, cały czas wyrabiając ciasto, wlewaj na przemian letnie mleko z topionym masłem.
- Ciasto wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
- Wyrobione ciasto przełóż do posmarowanej masłem miski, przykryj szczelnie folią spożywczą, żeby nie wyschło, a następnie postaw w ciepłym miejscu na 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- W tym czasie zabierz się za masę makową: mak wsyp do rondla, zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie mak odsącz na gęstym sicie i przestudź.
- Następnie przepuść ostudzony mak 2 lub 3 razy przez maszynkę do mielenia.
- W dużym garnku o grubym dnie podgrzej masło z miodem. Gdy masa zacznie się karmelizować, dodaj posiekane drobno orzechy włoskie, migdały, daktyle, skórkę pomarańczową, morele, daktyle oraz ziarenka wanilii. Całość smaż razem kilka minut.
- Dodaj zmielony mak, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i smaży jeszcze ok. 10 minut.
- Do ostudzonej masy dodaj starty na tarce marcepan.
- W dużej misie ubij białka na sztywną pianę i ostrożnie dodaj do nich masę makową, aby składniki się połączyły i powstała puszysta masa.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na oprószoną mąką stolnicę, podziel na dwie porcje. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 5 mm.
- Masę makową wyłóż na środek ciasta, zostawiając 2 cm przerwy na brzegi. Następnie prostokąt z ciasta zawijaj ostrożnie w roladę, zaczynając od dłuższego boku.
- Keksówkę wysmaruj masłem.
- Przełóż jeden makowiec do formy, umieszczając go złączeniem ku dołowi i przykryj ciasto ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na ok. 1 h. Z drugą porcją ciasta postępuj dokładnie tak samo.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Oba makowce w formach piecz przez ok. 40-45 minut.
- Upieczone ciasta wyciągnij ostrożnie z keksówek i studź na kuchennej kratce.
Gdy strucle makowe się studzą, wymieszaj cukier puder z ciepłą wodą. Gotowym lukrem polej jeszcze ciepłe makowce i posyp je z wierzchu bakaliami.
Źródło przepisu: www.burczymiwbrzuchu.pl
Fot. Adobe Stock, zi3000
















