Co roku przed świętami, nim zabiorę się za pieczenie makowców, zastanawiam się, jak i czym tym razem wzbogacić masę makową. Szukam różnych przepisów i testuję je już na początku grudnia, żeby w Boże Narodzenie podać rodzinie coś naprawdę pysznego. Mój makowcowy ideał to tradycyjna drożdżowa strucla z dużą, naprawdę dużą ilością maku i bakalii w środku. Stosowałam już różne triki czy dodatki, żeby masa była w sam raz wilgotna, aż doszłam do przepisu-ideału. Zdradzę ci, co go różni od innych. 

Najsmaczniejszy sposób na wilgotny makowiec

Razem z moją rodziną przepadamy za migdałami i klasycznym marcepanem. Marcepanowe czekoladki schodzą u nas zawsze jako pierwsze. Kilka lat temu postanowiłam więc dodać do masy na makowiec trochę gotowego marcepanu, który kupiłam z myślą o świętach i przygotowywaniu domowych pralinek. Na początku dodałam go za dużo i masa wyszła trochę za mokra. Dopiero za drugim razem użyłam dokładnie tyle marcepanu, ile było trzeba. Masa wyszła wilgotna w punkt, a makowiec po upieczeniu był wręcz wyśmienity, delikatnie migdałowy. 

Okazało się, że idealna proporcja to 100 g masy marcepanowej na 500 g maku. Poniżej podaję ci sprawdzony przepis na 2 świąteczne makowce, który znalazłam na kulinarnym blogu i jestem nim zachwycona. Jeśli chcesz upiec tylko 1, podziel ilość wszystkich składników na pół. A jeśli szukasz równie smacznych pomysłów na masę makową i świąteczne ciasta z makiem, zapraszam cię na nasz redakcyjny kanał messenger. Znajdziesz tam mnóstwo porad, podpowiedzi oraz wigilijnych (choć nie tylko) przepisów. 

Fot. Getty/iStock, hlphoto

Przepis na świąteczny makowiec zawijany z marcepanem

Składniki:

Na ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 180 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 150 g masła
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Na masę makową:

  • 500 g niebieskiego maku
  • 700 ml mleka
  • 250 ml miodu (u mnie akacjowy)
  • 100 g masła
  • 100 g marcepanu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów blanszowanych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 50 g suszonej moreli
  • 50 g suszonych daktyli
  • 1 laska wanilii
  • 3 białka

Na lukier:

  • 300 g cukru pudru
  • 4 łyżki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem na puszystą masę. 
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sól, ziarenka wanilii oraz suszone drożdże.
  3. W rondelku podgrzej mleko, aby było letnie. W drugim rondelku stop masło, a następnie je wystudź. 
  4. Do puszystej masy jajecznej wsyp suche składniki i, cały czas wyrabiając ciasto, wlewaj na przemian letnie mleko z topionym masłem.
  5. Ciasto wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
  6. Wyrobione ciasto przełóż do posmarowanej masłem miski, przykryj szczelnie folią spożywczą, żeby nie wyschło, a następnie postaw w ciepłym miejscu na 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
  7. W tym czasie zabierz się za masę makową: mak wsyp do rondla, zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie mak odsącz na gęstym sicie i przestudź. 
  8. Następnie przepuść ostudzony mak 2 lub 3 razy przez maszynkę do mielenia. 
  9. W dużym garnku o grubym dnie podgrzej masło z miodem. Gdy masa zacznie się karmelizować, dodaj posiekane drobno orzechy włoskie, migdały, daktyle, skórkę pomarańczową, morele, daktyle oraz ziarenka wanilii. Całość smaż razem kilka minut.
  10. Dodaj zmielony mak, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i smaży jeszcze ok. 10 minut.
  11. Do ostudzonej masy dodaj starty na tarce marcepan.
  12. W dużej misie ubij białka na sztywną pianę i ostrożnie dodaj do nich masę makową, aby składniki się połączyły i powstała puszysta masa. 
  13. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na oprószoną mąką stolnicę, podziel na dwie porcje. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 5 mm. 
  14. Masę makową wyłóż na środek ciasta, zostawiając 2 cm przerwy na brzegi. Następnie prostokąt z ciasta zawijaj ostrożnie w roladę, zaczynając od dłuższego boku. 
  15. Keksówkę wysmaruj masłem. 
  16. Przełóż jeden makowiec do formy, umieszczając go złączeniem ku dołowi i przykryj ciasto ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na ok. 1 h. Z drugą porcją ciasta postępuj dokładnie tak samo.
  17. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Oba makowce w formach piecz przez ok. 40-45 minut.
  18. Upieczone ciasta wyciągnij ostrożnie z keksówek i studź na kuchennej kratce.

Gdy strucle makowe się studzą, wymieszaj cukier puder z ciepłą wodą. Gotowym lukrem polej jeszcze ciepłe makowce i posyp je z wierzchu bakaliami.

Źródło przepisu: www.burczymiwbrzuchu.pl

Fot. Adobe Stock, zi3000