Choć może się to wydawać dziwne, to zakwas z buraków zazwyczaj robię już w październiku. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Właśnie teraz buraczki mają najwięcej smaku i aromatu. Są jędrne, soczyste i słodkie. Świeżo wykopane z ogródka (czy nawet kupione w sklepie) smakują teraz najlepiej. Natomiast po leżakowaniu w piwnicy czy komórce, w grudniu nie będą już tak dobre, dlatego zakwas robię właśnie teraz. Dodatkowo mam sprawdzony trik, dzięki któremu zakwas nie pleśnieje i spokojnie stoi do świąt. W tamtym roku zrobiłam 10 słoików i żaden się nie zepsuł. W tym roku planuję podobne zapasy.

Co dodać do zakwasu, aby nie pleśniał i postał aż do świąt?

To stary i sprawdzony patent. Na wierzch gotowego zakwasu wlewam 2 łyżki oleju. Tworzy on naturalną warstwę izolującą zakwas od powietrza, tym samym zabezpieczając go przed pleśnieniem. Możesz użyć dowolnego oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego. Nie dodawaj wariantów smakowych, ponieważ zmienią one również smak gotowego zakwasu. Olej zabezpiecza zakwas przed pojawieniem się nie tylko pleśni, ale również nieprzyjemnego zapachu.

Gdy wlejesz olej na wierzch zakwasu, zakręć szczelnie słoik i odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Taki zakwas, jeśli był dobrze przygotowany, postoi do świąt, a nawet dłużej (o ile go wcześniej oczywiście nie wypijesz). Zobacz, jak krok po kroku zrobić zakwas i dodać do niego olej.

Przepis na domowy zakwas z buraków

Składniki:

  • 1,5 kg buraków czerwonych
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek skórki razowego chleba
  • 3 litry wody
  • 1 łyża cukru
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki oleju na słoik

Sposób przygotowania:

  1. Buraczki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Włóż je do wyparzonego i osuszonego dużego słoika (najlepiej 4-litrowego lub dwóch mniejszych). 
  2. Zalej je wrzącą wodą tak, aby były przykryte. Dodaj obrane z łupinek ząbki czosnku oraz kawałek skórki razowego chleba.
  3. W garnku zagotuj 3 litry wody z solą i cukrem. Przestudź całość, aby była chłodna. Wlej do słoika z buraczkami.
  4. Przykryj go z wierzchu bawełnianą ściereczką i owiń gumką recepturką. Przechowuj w ciemnym miejscu (np. szafce) przez 5 dni. Codziennie wyjmij słoik i jeśli pojawi się w nim piana, zdejmij ją wyparzoną drewnianą łyżką. Tą samą łyżką zamieszaj cały zakwas. Pilnuj, by łyżka była zawsze czysta, a najlepiej wyparzona.
  5. Po 5 dniach przelej zakwas do wyparzonych i osuszonych litrowych słoików. Na wierzch daj 2 łyżki oleju i zakręć szczelnie.
  6. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Bez problemu taki zakwas postoi przez 3 miesiące, a nawet dłużej.